Gaston van de Werve de Schilde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gaston Emmanuel Marie Richard Joseph Henri van de Werve et de Schilde (Parijs, 22 maart 1867 - Antwerpen, 18 augustus 1923) was een Belgisch politicus voor de Katholieke Partij.

Wapens van baron van de Werve en van Schilde.

Baron van de Werve kwam uit een zeer oude adellijke familie uit Antwerpen. Hij was de zoon van baron Henri, die burgemeester van Schilde was, en van Jeanne de Béthisy (dochter van de markies de Béthisy). Hij huwde in 1890 te Lombise Françoise de la Boëssière-Thiennes, dochter van de markies Gaétan en van de gravin Louise de Lannoye.

Gaston van de Werve.jpg

Baron Gaston was provincieraadslid in Antwerpen van 1893 tot 1912. Hij werd vervolgens provinciegouverneur in Antwerpen van 1912 tot 1923. Bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog werd van de Werve door de Duitsers gevangengezet. De spanningen die ontstonden in de naoorlogse katholieke geledingen leidden tot een breuk bij de gemeenteraadsverkiezingen van 1921. Er werd in Antwerpen een katholiek-socialistische coalitie gevormd onder leiding van de democratisch gezinde Van Cauwelaert. Samen met de conservatieve katholieken verzette ook gouverneur Gaston van de Werve zich deze situatie en dreigde zelfs met ontslag. Uiteindelijk hernam hij zijn verzoenende houding, en was hij zelfs aanwezig bij de benoeming van Frans Van Cauwelaert. De herbenoeming van Gaston van de Werve in 1921, na de eerste provincieraadsverkiezingen die volgens de herziene kieswet verliepen, ging gepaard met meer tegenkanting dan voorheen. Van de Werve behoorde immers tot de conservatieve vleugel van de katholieke fractie, een vleugel die voorbij gestreefd was door de meer democratisch gezinde groepen. Die nieuwe groepen hechtten meer belang aan de bekwaamheid en de politieke gezindheid van een provinciegouverneur. Met name de socialisten en de fronters voerden een felle oppositie.

Eretekens[bewerken]

Voorganger:
Ferdinand de Baillet-Latour
Provinciegouverneur van Antwerpen
1912-1923
Opvolger:
Georges Holvoet


Bron: Steve Heylen en Hanne Van Herck: Gaston van de Werve et de Schilde (1867-1923). In ODIS - Database Intermediary Structures Flanders [online] . Record Creation Date : 16 januari 2001. Record Last Modified Date : 9 juni 2006. Record no. 419. Available from World Wide Web: <http://www.odis.be/>.