Gebandeerde gekko

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gebandeerde gekko
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2007)
Ondersoort C. v. abbotti
Ondersoort C. v. abbotti
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Chordata (Chordadieren)
Klasse: Reptilia (Reptielen)
Orde: Squamata (Schubreptielen)
Onderorde: Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde: Gekkota (Gekko's)
Familie: Eublepharidae
Geslacht: Coleonyx
Soort
Coleonyx variegatus
Baird, 1858
Afbeeldingen Gebandeerde gekko op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gebandeerde gekko op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Reptielen

De gebandeerde gekko[2] (Coleonyx variegatus) is een hagedis die behoort tot de gekko's en de familie Eublepharidae.[3] Een andere benaming is gebandeerde woestijngekko.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De Nederlandstalige naam is te danken aan de bandering over het gehele lichaam, maar vele gekko's hebben een bandentekening en deze soort is met name te herkennen aan de blauwe oogomgeving en het ontbreken van de hechtkussentjes onder de tenen. De bodembewonende gebandeerde gekko klimt niet veel maar heeft een meer gravende levenswijze, de tenen dragen duidelijk zichtbare nagels. De kleur is geelbruin tot bruingrijs, met een iets donkere tot bijna zwarte bandering die erg variabel is. Zowel brede, strakke banden als dunne flarden-achtige tekeningen komen voor, de buik is wit tot grijs. De huid is enigszins doorzichtig waardoor het lichaam een wat roze gloed heeft door de doorbloeding. De gebandeerde gekko heeft een opvallend dikke staart die bijna zo lang is als het lichaam. De mannetjes zijn te herkennen aan een bredere staartbasis en twee kleine uitsteeksels aan de zijkanten van de staartwortel. De maximale lichaamslengte is 20 centimeter inclusief staart.[2]

Leefwijze[bewerken]

De gekko is terrestrisch en nachtactief en komt alleen tevoorschijn als de hitte van de dag verdwenen is. Tijdens het jagen is de gekko ondanks de koude nachtelijke temperaturen in de streken waar hij leeft erg snel. Het voedsel bestaat uit kleine geleedpotigen zoals insecten en [spinnen (dieren)|spinnen]]. Deze soort laat de staart erg makkelijk vallen bij aanraking. Als de gekko wegvlucht wordt de staart zelfs boven het lichaam gekromd om de kans groter te maken dat een vijand de staart pakt in plaats van de gekko zelf.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De gebandeerde gekko komt voor in het zuidwesten van de Verenigde Staten en noordwestelijk Mexico, de habitat bestaat uit kurkdroge en zeer hete gebieden als prairies, halfwoestijnen en woestijnen, met stenen of vegetatie die overdag als schuilplaats dienen.

Bronvermelding[bewerken]

Referenties
  1. (en) Gebandeerde gekko op de IUCN Red List of Threatened Species.
  2. a b Bernhard Grzimek, Het Leven Der Dieren Deel VI: Reptielen, Kindler Verlag AG, 1971, Pagina 197 - 198 ISBN 90 274 8626 3.
  3. Peter Uetz & Jakob Hallermann. The Reptile Database - Coleonyx variegatus
Bronnen
  • (en) Peter Uetz & Jakob Hallermann - The Reptile Database – Coleonyx variegatus - Website Geconsulteerd 4 maart 2012
  • California Herps