Gebruiker:Blueknight/testpagina

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gonny van Oudenallen
Plaats uw zelfgemaakte foto hier
Algemene informatie
Volledige naam Hillegonda Francisca Maria van Oudenallen
Geboren 31 januari 1957
Partij VVD, Mokum Mobiel, LPF (tot 2006), Groep Van Oudenallen (2006), CDA (vanaf 2006)
Politieke functies
1998-2006 Gemeenteraad Amsterdam (fractievz) (Mokum Mobiel)
2006 Tweede Kamer (fractievoorzitter) (Groep van Oudenallen)
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Hillegonda Francisca Maria (Gonny) van Oudenallen, geboren als Hillegonda Francisca Maria (Gonny) Koster (Amsterdam, 31 januari 1957) is een Nederlandse ex-politica. Ze werd landelijk bekend door haar aparte optreden als lid van de Tweede Kamer in 2006.

Maatschappelijke carriere[bewerken | brontekst bewerken]

Van Oudenallen begon haar loopbaan als stewardess bij de KLM en bij Martinair. Vervolgens werkte ze bij Martradio omroep in Amsterdam, een multiculturele lokale omroep waarvoor ze tv- en radio-programma's presenteerde en produceerde. In 1987 richtte ze in Amsterdam haar eigen reclamebedrijf op, "Dreams Come True". Zij werd bekend met de Poetscompagnie act en schrijft kleinschalige theateracts die zij met reclamebusiness samenstelt voor klanten. Tot 1998 was ze werkzaam in de reclame en de binnenhuisarchitectuur. Sinds december 2008 is zij directeur van het Vijzelstraatmuseum in Amsterdam. In 2010 start zij met haar studie rechten aan de UvA.[1]

Politieke carriere[bewerken | brontekst bewerken]

Gemeenteraad Amsterdam[bewerken | brontekst bewerken]

Ze werd actief lid van de VVD Amsterdam Centrum.

Rond 1995 werd ze in Amsterdam bekend als een actievoerder tegen het vermeende schrikbewind van de Dienst Parkeerbeheer. In datzelfde jaar kwam ze als eenmansfractie in de gemeenteraad namens de lokale partij Mokum Mobiel, die zich richtte op ontevreden autobezitters in de hoofdstad.

Van april 1998 tot maart 2006 was ze gemeenteraadslid van de gemeente Amsterdam voor de partij Mokum Mobiel.

In de Gemeenteraad van Amsterdam hield de fractie van Mokum Mobiel zich vooral met verkeers- en parkeerproblematiek bezig. Mokum Mobiel slaagde erin om een aantal moties aangenomen te krijgen, waaronder het meervoudig gebruik van parkeergarages waarin toiletgroepen standaard worden meegenomen in de exploitatie.[2] Tijdens deze periode vervulde zij ook diverse functies binnen de Gemeente Amsterdam: vice voorzitter Rekeningencommissie Gemeente Amsterdam, voorzitter Commissie Financien Havens, lid alle Gemeenteraadscommissies, benoemingscommissie burgermeester Job Cohen, onderzoekscommissie verdwenen gelden Parkeerbeheer en onderzoekscommissie aanbestedingen NZ-lijn. [3]

Tweede Kamer[bewerken | brontekst bewerken]

Bij de Tweede Kamerverkiezingen 2003 stond Van Oudenallen achtste op de kandidatenlijst van de Lijst Pim Fortuyn (LPF). Ze leek te zijn gekozen, ware het niet dat lijstduwer Hilbrand Nawijn dankzij voorkeurstemmen de plaats kon opeisen. In juli 2006 kwam er alsnog een plaats vacant, toen Kamerlid Margot Kraneveldt uit het parlement stapte; naar eigen zeggen voelde zij zich meer verwant met de PvdA. Bij de LPF-fractie was Van Oudenallen echter niet meer welkom vanwege de subsidie-affaire. Van Oudenallen kwam niettemin namens de LPF in het parlement om zich direct af te splitsen als Groep Van Oudenallen. In haar maidenspeech vroeg ze de andere Kamerleden om hulp bij haar 'inburgering' in de Tweede Kamer.

Van 7 juli 2006 tot 30 november 2006 was zij als de eenmansfractie Groep Van Oudenallen lid van de Tweede Kamer. Oorspronkelijk stond zij op de kieslijst van de LPF maar werd bij haar benoemdverklaring niet toegelaten tot die fractie.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2006 werd Van Oudenallen niet opnieuw verkozen. Nog datzelfde jaar werd ze lid van het CDA.

Moties[bewerken | brontekst bewerken]

Van Oudenallen vroeg de Kamer in een motie om een onderzoek te gelasten naar de mogelijkheid voor een tweede zeesluis bij Amsterdam. De motie werd aangenomen, net als haar motie voor een virtuele ideeënbus op de website van het Ministerie van Financiën. Deze laatste motie werd mee ondertekend door Ferd Crone (PvdA).

Hoogervorst[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het vragenuurtje in de Tweede Kamer in oktober 2006 maakte Van Oudenallen een ongelukkige beurt door minister Hoogervorst niet te herkennen. Zelfs nadat de voorzitter enige malen had herhaald dat het toch echt de minister was die ze voor zich had, was ze nog niet overtuigd. Achteraf verklaarde ze: "Ik wist zeker: dat is niet Hoogervorst, maar minister Wijn. Natuurlijk werd ik vuurrood van zo'n blunder." Als reden voor haar vergissing gaf ze op: "Ik ben nieuw in de Tweede Kamer. Dan plak je niet bij elk hoofd uit de regering meteen de juiste naam."

Beschuldigingen van fraude[bewerken | brontekst bewerken]

In 2005 werd Van Oudenallen beschuldigd van fraude met de gemeentesubsidie voor haar partij. Ze zou een bedrag van ruim 21.000 euro aan haar eigen reclamebureau hebben betaald voor 'ondersteunende werkzaamheden en adviezen'. Van enkele tienduizenden euro's partijsubsidie kon ze bovendien niet aantonen waaraan ze waren besteed.[4] In 2010 wint Van Oudenallen de rechtszaak tegenover de accountants van de gemeente Amsterdam.[5] Naar eigen zeggen blijft ze strijden tegen de beschuldigingen dat haar fractie fraude zou hebben gepleegd.

Op 19 juli 2006 kwam Van Oudenallen opnieuw in opspraak omdat zij haar sociale huurwoning in Amsterdam-West illegaal zou onderverhuren, terwijl ze zelf een ander huis bewoonde. Het onderverhuren van sociale huurwoningen is niet toegestaan. Van Oudenallen ontkende dat er sprake was van verhuur.[6] Een week later verscheen in HP/De Tijd een nieuwe beschuldiging van het illegaal onderverhuren van een sociale huurwoning: Van Oudenallen zou een sociale huurwoning aan de Lijnbaansgracht in 1993, die ze zelf voor driehonderd gulden huurde, voor 825 gulden per maand onderverhuurd hebben aan de journaliste Cecilia Tabak, destijds journalist bij Het Parool, later bij HP/De Tijd.[7]

Persoonlijk[bewerken | brontekst bewerken]

Gonny van Oudenallen werd geboren als Gonny Koster. Van Oudenallen is de meisjesnaam van haar moeder. Hoewel ze zich al geruime tijd Van Oudenallen noemde, wijzigde ze haar naam pas officieel na 2003. Op kandidatenlijsten voor gemeenteraad en Tweede Kamer stond ze daarvoor vermeld als 'H.F.M. Koster (zich noemende en schrijvende Gonny van Oudenallen)'.

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

Mede-auteur en eindverantwoordelijke voor boek over Enrico di Tommaso, Tivoliaan in Amsterdam, samen met Evert Rodrigo en Frans Duister.