Gebruiker:Ciell/Rustig aan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Soms moet je er gewoon een nachtje over slapen.

De Nederlandstalige Wikipedia is een bijzondere wiki: internationaal wordt ze zelfs wel eens gezien als een heetgebakerde wiki. Haar gebruikers zijn gepassioneerd in wat ze doen en nemen niet snel een blad voor de mond. Dit kan soms leiden tot conflicten of botsingen: een ieder heeft zijn of haar eigen interessegebied, eigen specialismen, eigen kwaliteiten, ervaringen en ook valkuilen.

Het kan geen kwaad om het dan wat rustiger aan te doen: bevraag elkaar op de beweegredenen, probeer je te verplaatsen in de ander, wees redelijk en tracht vervolgens tot een compromis te komen, zoek de middenweg. Consensus is waar Wikipedia op gebouwd is, zonder dat kan een project, gemaakt voor en door haar vrijwilligers, niet bestaan.

Dus neem je tijd, leg uit wat je gedaan hebt, word niet boos als iemand anders je vraagt iets uit te leggen en wind je niet op als iemand anders niet begrijpt wat je bedoelt. Leg het gewoon nog een keer uit: vraag anderen eventueel om extra meningen. Neem wat extra tijd om je ervan te verzekeren dat iedereen instemt met wat je wilt doen: het heeft geen haast, niet alle beslissingen hoeven binnen 24 uur genomen te worden. Wees ook niet bang om anderen om hulp te vragen bij wat je doen wilt.

Wees ook niet bang om "Sorry" te zeggen als je een keer over de schreef bent gegaan, of "Dankjewel" als iemand je geholpen heeft. Over het algemeen zijn de gebruikers hier behulpzaam en aardig: een vriendelijk woordje nu en dan brengt het beste in ze naar boven.