Gebruiker:Empoor/Blokkeringsraad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Blokkeringsraad van Wikipedia-nl
VERSIE VAN DECEMBER 2005
Zie ook de richtlijnen inzake moderatoren.
Basisprincipes
  1. De Raad dient de gehele gemeenschap, niet alleen de leden.
  2. De Raad beslist of een blokkering van een geregistreerde gebruiker volgens de conventies en richtlijnen correct is.
  3. De Raad heeft eindbevoegdheid over de blokkade van een geregistreerde gebruiker.
  4. De Raad wordt eens in het kwartaal gekozen.
  5. De Raad heeft 5 leden.
  6. De Raad bestaat uit ten minste één moderator, bureaucraat of steward.
  7. De Raad is geen machtsorgaan en heeft verder geen bevoegdheid dan de hiervoor bevestigde bevoegdheid.

Wat houdt de Raad in?[bewerken | brontekst bewerken]

Zaal van de Blokkeringsraad van Wikipedia-nl (toen waren we nog met meer dan vijf)

De Blokkeringsraad is een "orgaan" dat binnen Wikipedia-nl beslissingen neemt over de blokkade (langer dan 24 uur) van een geregistreerde gebruiker en of deze correct is volgens de conventies en richtlijnen die we op Wikipedia-nl hebben. De Raad doet binnen één week na de blokkering een uitspraak en doet dit door consensus te bereiken onder de raadsleden.

Let op: de Blokkeringsraad is géén Arbitragecommissie. De Blokkeringsraad mag alleen oordelen of een blokkering correct is volgens de richtlijnen en het gewoonterecht binnen deze gemeenschap.

Verkiezingen[bewerken | brontekst bewerken]

Elk kwartaal wordt er een nieuwe Raad samengesteld. Deze bestaat uit 5 leden. De verkiezing gebeurt door middel van een stemming in de verkiezingskamer. Bij deze stemming stemt de gemeenschap vóór of tegen een kandidaat. De vijf gebruikers met de hoogste percentages zijn verkozen tot raadslid. De gebruiker met het hoogste percentage zal benoemd worden tot voorzitter. Zijn er meerdere gebruikers die een even hoog percentage hebben verkregen? Dan zal er binnen de Raad zelf een voorzitter gekozen worden. De bestaande Raad zal in functie blijven tot er een nieuwe Raad is gekozen. De bestaande Raad zal de blokkades opgelegd vóór het moment dat de uitslag officieel is vastgelegd nog behandelen.

Tussentijdse switch[bewerken | brontekst bewerken]

Is een raadslid diegene die de blokkade van een geregistreerde gebruiker heeft opgelegd, dan wordt dit raadslid tijdelijk geschorst. De kandidaat die als zesde eindigde bij de verkiezingen wordt tijdelijk aangesteld als raadslid. Deze wordt dan ook wel reserve-lid genoemd.

Communicatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Raad communiceert buiten het zicht van de gemeenschap. De Raad heeft de mogelijkheid om via het speciale IRC-kanaal te communiceren of door middel van e-mail.

Onbetwistbaar[bewerken | brontekst bewerken]

Aangezien de Raad door de gemeenschap aangesteld is en daarmee algemeen goedgekeurd is, bestaat er geen hoger beroep op Wikipedia-nl tegen de uitspraken van de Raad. Uiteraard is de Wikimedia Board het laatste "orgaan" dat over een blokkade gaat.

Bevoegdheid[bewerken | brontekst bewerken]

De Raad is bevoegd om te oordelen of een blokkering van een geregistreerde gebruiker correct was volgens de richtlijnen en conventies die gehanteerd worden op Wikipedia-nl. Hij heeft hiermee de bevoegdheid om de blokkade goed te keuren (waarna er niets zal gebeuren) of deze af te keuren, waarna de geblokkeerde gebruiker (indien mogelijk) gedeblokkeerd wordt. Als het moderatoren aangaat waarvan in het verleden vaker blokkades zijn afgewezen, dan wordt er een formele waarschuwing gegeven aan deze moderator door een van de leden van de Raad. Het is aan de gemeenschap om verdere stappen te ondernemen of niet, de Raad heeft hier géén bevoegdheid over.