Gebruiker:Kleon3

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Values (017), in negatief geschilderd portret van Kleon3 door Keith Milow (2018), in gecorrodeerd ijzeren lijst

Hallo, welkom op de Wikipedia-gebruikerspagina van Kleon3.

Achtergrond[bewerken | brontekst bewerken]

Deze gebruiker hanteert één gebruikersnaam voor alle projecten van Wikimedia
Deze gebruiker is ook aanwezig op Wikimedia Commons
Taalvaardigheid
li-N Deze gebroeker haet 't Limburgs es zien moderspraok.
nl-N Deze gebruiker heeft het Nederlands als moedertaal.
en-4 This user has near native speaker knowledge of English.
de-3 Dieser Benutzer beherrscht Deutsch auf hohem Niveau.
fr-2 Cet utilisateur dispose de connaissances intermédiaires en français.
es-1 Este usuario tiene un conocimiento básico del español.
pt-1 Este utilizador tem um nível básico de português.
it-1 Questo utente può contribuire con un livello elementare in italiano.
Gebruikers per taal

Hoewel mijn opleiding gericht was op Europese studies en Amerikanistiek, ligt mijn belangstelling – ook met betrekking tot Wikipedia – voornamelijk bij de Europese cultuurgeschiedenis en de regionale cultuurgeschiedenis in het bijzonder. Mijn sterke gebieden zijn taal, geschiedenis, architectuur en kunst.

Sinds 2014 pendel ik tussen Amsterdam en Londen, maar mijn roots liggen in het Zuid-Limburgse Heuvelland. Vandaar dat de meeste onderwerpen waar ik mij mee bezig houd met die regio en het omliggende buitenland te maken hebben. Verder heb ik korte of lange tijd gewoond in Wageningen, Leiden, York en Montreal, dus daar wil ik ook nog wel eens over bijdragen.

Deelname Wikimedia-projecten[bewerken | brontekst bewerken]

Sinds 2009 schrijf ik mee aan de Nederlandstalige Wikipedia; sinds 2012 vrij intensief. Daarnaast ben ik met enige regelmaat actief op de Engelstalige Wikipedia, Wikidata en Wikimedia Commons, en lever ik sporadisch bijdragen aan de Duitse, Franse of anderstalige Wikipedia's.

Nederlandstalige Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Aan de Nederlandstalige Wikipedia heb ik inmiddels (eind 2022) ruim zeshonderd nieuwe lemma's toegevoegd en minstens eenzelfde aantal substantieel uitgebreid. Toch ben ik met ruim 40.000 edits geen veelschrijver. Meestal werk ik meerdere dagen aan een artikel, waarbij ik mijn redelijk uitgebreide bibliotheek met boeken en tijdschriften over Maastricht, Zuid-Limburg en naburige regio's voortdurend raadpleeg. Ik heb mezelf aangeleerd om niet teveel te vertrouwen op mijn geheugen, maar alles op te zoeken in de vakliteratuur. Bronloze artikelen zul je van mij niet gauw aantreffen, een enkele uit de begintijd daargelaten. Met mijn manier van werken zal ik dan ook nooit de Top 100 van gebruikers naar aantal bewerkingen bereiken.

In januari 2018 won ik de eerste prijs in de Wikipedia Schrijfwedstrijd 2017 met het artikel Kruisherenklooster (Maastricht). Twee jaar later kreeg ik de bronzen pen voor Regout (geslacht). Het eerstgenoemde artikel en de artikelen Heiligdomsvaart van Maastricht en Maasboulevard (Maastricht) zijn opgenomen in de Wikipedia:Etalage.

Enkele grotere projecten waar ik de afgelopen jaren met plezier aan gewerkt heb, of nog mee bezig ben:

Anderstalige Wikipedia's[bewerken | brontekst bewerken]

Op de Engelstalige Wikipedia heb ik ruim tweeduizend grotere bewerkingen verricht, waaronder het aanmaken van een dertigtal nieuwe artikelen. Drie van de meest uitgebreide artikelen zijn: Old Woolwich, Crosier Monastery, Maastricht en Pilgrimage of the Relics, Maastricht. De laatste twee zijn vertalingen van door mij eerder geschreven artikelen in het Nederlands. Dat de lat op de Engelse Wikipedia een stuk hoger ligt dan op de Nederlandse, blijkt uit het feit dat mijn artikelen Woolwich Town Hall en Trier Cathedral Treasury, waar ikzelf toch redelijk tevreden over was, beide geclassificeerd zijn als Start-class en bovendien Low-importance. Slechts negen van de door mij geschreven artikelen wisten tot nu toe de C-class te bereiken, waarvan er anno 2023 twee gepromoveerd zijn naar de B-class, wat nog altijd drie niveaus onder het Engelse equivalent van een etalage-artikel is.

Mijn incidentele bijdragen aan andere Wikipedia's (voornamelijk de Duits- en Franstalige) bestaan voornamelijk uit kleinere aanvullingen hier en daar, en vertalingen vanuit de Nederlands- en Engelstalige Wikipedia. De Limburgstalige Wikipedia heeft tot op heden weinig aan mij gehad. Door de vele Limburgse dialecten en het ontbreken van een eenheidstaal, vind ik dat toch een tamelijk zinloos project.

Wikidata & Commons[bewerken | brontekst bewerken]

Het heeft even geduurd voor ik het nut van Wikidata inzag. Inmiddels heb ik ook daar vele duizenden bewerkingen gedaan. In 2022 heb ik, parallel aan het samenstellen van de Lijst van rooms-katholieke religieuze gemeenschappen (in het kader van de Wikipedia Schrijfwedstrijd), circa 1700 'items' over rooms-katholieke orden en congregaties toegevoegd en uitgebreid. Zie ook Kleon3 op Wikidata.

Op Wikimedia Commons ben ik al veel langer actief (najaar 2022 circa 195.000 edits). Zie ook mijn profiel op Commons. Een grote klus waar ik in het verleden aan meegeholpen heb, was het beschrijven en categoriseren van de tienduizenden afbeeldingen van de zogenaamde RCE-donatie. Daarnaast heb ik zo'n 25.000, meest door mijzelf gemaakte foto's op Wikimedia Commons geplaatst. Hier een kleine selectie:

Een persoonlijke visie op Wikipedia[bewerken | brontekst bewerken]

Hoewel ik Wikipedia in theorie een nuttig project vind, heb ik toch twijfels over het uiteindelijk slagen ervan. Wikipedia is gebaseerd op het principe dat controle door een grote groep gebruikers automatisch leidt tot kwaliteitsverbetering: "Het principe dat iedereen alles en altijd kan wijzigen is een sleutelfactor in het succes van Wikipedia" (zie ook: Wikipedia:Voel je vrij en ga je gang). Daartegenover kan gesteld worden dat bemoeienis van velen leidt tot een grootste gemene deler, of erger, dat het recht van de sterkste zegeviert en niet dat van de beste. Niet elke bewerking leidt tot kwaliteitsverbetering en een goed artikel kan door de bemoeienis van een ondeskundig, maar vasthoudend iemand in kwaliteit achteruitgaan. Grove fouten blijven soms jarenlang staan (en verspreiden zich via wikiklonen verder over het internet).

Mijn eigen ervaringen op de Nederlandstalige Wikipedia zijn gemengd. In de onderwerpen waar ik mij mee bezig houd, kom ik weinig mensen met kennis van zaken tegen. Echte schrijvers lijken in de minderheid te zijn. Daarentegen zijn er relatief veel gebruikers, die zich bezighouden met het opleggen van hun soms dubieuze normen aan anderen. In de Kroeg, het Stemlokaal of het Opinielokaal zul je mij weinig aantreffen. Veel beslissingen die daar genomen worden zijn naar mijn mening overbodig en soms bemoeilijken ze het werk van schrijvers zoals ik. Zo werd een aantal jaren geleden in het Stemlokaal bepaald dat alle artikelen die gestart waren door een zekere Februari verwijderd moesten worden, omdat deze persoon regelmatig plagiaat had gepleegd. In plaats van per artikel te bekijken of er sprake was van plagiaat, werden duizenden 'Februari-artikelen' in één keer gedumpt. Daarbij zaten verschillende artikelen waar ik aan had meegewerkt en die op het moment van dumpen een acceptabel niveau hadden. Het zal niet verbazen dat weinigen van de voorstemmers zich in de jaren daarna geroepen hebben gevoeld om de verwijderde artikelen opnieuw aan te maken. Een kortzichtige beslissing dus en een gevolg van overmatige bemoeizucht.

Nog een ongenoegen dat bij mij af en toe de kop op steekt, is wat ik de 'Nederlandse DP-ziekte' noem. DP's zijn doorverwijspagina's en op de Nederlandstalige Wikipedia bestaat daarvan een complete wildgroei. Een leger van wikipedianen houdt zich bezig met het opsporen van verkeerde doorverwijzingen en komt daardoor nauwelijks aan het schrijven van artikelen toe. Ik – en ik neem aan veel andere schrijvers op NL-Wikipedia – verdoe veel tijd met het opzoeken van de juiste wikilinks, terwijl dat eigenlijk niet nodig zou moeten zijn. Op de Engelstalige Wikipedia is dat beter geregeld. Daar kiest men consequent voor wat hier de 'Amsterdam-constructie' wordt genoemd. Vergelijk bijvoorbeeld het artikel Koningin Wilhelmina op de Nederlandstalige Wikipedia (waarbij je op een doorverwijspagina belandt) met Queen Victoria op de Engelstalige Wikipedia (waarbij je meteen bij het juiste lemma uitkomt). Daarnaast is de Engelstalige Wikipedia veel meer gericht op kwaliteitsverbetering, o.a. door het gebruik van waarschuwingssjablonen voor ondermaatse of bronloze artikelen, en door het toekennen van kwaliteitsniveaus, waardoor je in een oogopslag kunt zien of een artikel betrouwbaar is of niet. De Nederlandstalige Wikipedia loopt wat dat betreft mijlen achter.

Ondanks deze ergernisjes probeer ik zo collegiaal mogelijk om te gaan met mijn medewikipedianen – wat me niet altijd lukt. Het schrijven geeft mij voldoening en ik geniet ervan als een artikel er goed uitziet. Kortom, de voordelen wegen zwaarder dan de nadelen en zolang dat zo is, blijf ik schrijven!