Gebruiker:Methoxyroxy/klad/alchemie

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Alchemie[bewerken | brontekst bewerken]

The Emerald Tablet; een vrije vertaling[bewerken | brontekst bewerken]

De Smaragden Tablet

In Waarheid, zonder misleiding, welomlijnd en zeer werkelijk


Hetgene wat Beneden is komt overeen met hetgene wat Boven is, en hetgene wat Boven is komt overeen met hetgene wat Beneden is, om de wonderen van the Ene Ding te verwezenlijken. En zoals alle dingen uit dit Ene Ding komen, door de meditatie van Eén Geest, zo komen alle gecreeërde dingen voort uit dit Ene Ding door Transformatie.


Zijn vader is de Zon, Zijn moeder is de Maan. De Wind draagt Hem in zijn buik, de Aarde is Zijn kindermeisje. Het is de Oorsprong van Alles, de consecratie van het Universum. Zijn inherente Kracht wordt geperfectioneerd, wanneer Het wordt omgezet in Aarde.


Scheidt de Aarde van het Vuur, het Subtiele van het Massieve, bedachtzaam en met grote Vindingrijkheid. Het stijgt van de Aarde naar de Hemel, en daalt weer naar de Aarde, terwijl het de krachten van zowel het Boven als het Beneden in zichzelf fuseert.


Dus zul je de Glorie van het Gehele Universum verkrijgen. Alle Obscuriteit zal duidelijk zijn voor jou. Dit is de grootste Kracht van alle krachten, omdat het elk Subtiel ding overwint en elk Massief ding doordringt.


Op deze manier is het Universum gecreeërd. Hiervan komen vele wonderbaarlijke Toepassingen, want dit is het Patroon.


Daarom word ik Driemaal Grootste Hermes genoemd, want ik heb alle drie de onderdelen van de wijsheid van het Gehele Universum. Hierin heb ik de Verrichting van de Zon in zijn geheel uitgelegd.


Uitleg bij: de smaragden tablet[bewerken | brontekst bewerken]

Het Ene Ding[bewerken | brontekst bewerken]

Het Ene Ding is "materie voordat het materie wordt", het ontvangende principe. Lao Tsu gaf de volgende omschrijving:

Er is een Ding chaotisch gevormd, geboren voor de hemel (sky) en aarde. In de stilte en de leegte, alleen en onveranderlijk, altijd aanwezig en in beweging, is het in staat om te zijn de moeder van alles.

Prima Materia[bewerken | brontekst bewerken]

Het Ene Ding wordt ook wel Prima Materia genoemd, de Eerste Materie. Dit wordt vaak gesymboliseerd door een ouroboros of bijvoorbeeld het yin-yang teken.

Volgens de alchemisten is de Eerste Materie iets dat wij allemaal in onze jeugd verwerpen als onwaardevol, terwijl het in principe één van de meest krachtige dingen is die we tegenkomen in het leven, ondanks dat het zich verstopt op het randje van realiteit, balanserend tussen fysiek en afysiek zijn. De alchemisten geloofden dat verbeelding verband heeft met de transformatie van materie.

Introducerende Alinea van de Tablet[bewerken | brontekst bewerken]

In Waarheid, zonder misleiding, welomlijnd en zeer werkelijk

Deze alinea (of zin) beschrijft hoe men tegenover de Tablet moet staan, hoe deze gelezen moet worden.

Oriëntatie-alinea[bewerken | brontekst bewerken]

Hetgene wat Beneden is komt overeen met hetgene wat Boven is, en hetgene wat Boven is komt overeen met hetgene wat Beneden is, om de wonderen van the Ene Ding te verwezenljken. En zoals alle dingen uit dit Ene Ding komen, door de meditatie van Eén Geest, zo komen alle gecreeërde dingen voort uit dit Ene Ding door Transformatie.

"Het Beneden" en "het Boven" zijn te zien als aarde en hemel (of hel, zo je wilt). Het Ene Ding bevindt zich in Het Beneden, de Ene Geest in Het Boven, maar Het Ene Ding en de Ene Geest zijn uiteindelijk hetzelfde (zie de ouroboros of, wat ik een duidelijker symbool vind, yin-yang). Dingen, materie, alles wat er op aarde is is gevormd door de meditatie (of verbeelding) van Eén Geest en uit het Ene Ding.

Wat jij en ik zijn, zijn gedachten en gevoelens, maar alle gedachten komen uit de Ene Geest en alle gevoelens komen uit het Ene Ding. Daarom is je bewustzijn zowel een deel als het geheel; oftewel jij bent een microcosmos.

De Smaragden Tablet is geen religieus document. Het is een praktische verhandeling over een spirituele techniek, waarmee de mens zijn hoogste expressie kan bereiken. De Tablet biedt een formule voor persoonlijke transformatie en versnelde evolutie. Sterker nog, de laatste zin van de Oriëntatie-alinea is een van de eerste formulaties van het idee van de evolutie van het leven.

De Vier Elementen[bewerken | brontekst bewerken]

De vier elementen zijn genoemd naar fundamentele archetypes in materie en zijn symbolisch voor de verscholen eigenschappen van de fysieke realiteit zoals onthuld in de Tablet.

Vuur is heet en droog.
Water is koud en vochtig.
Aarde is koud en droog.
Lucht is heet en vochtig.
Deze elementen worden gevormd door bepaalde eigenschappen los te laten op de Prima Materia.

Volgens Jung zijn vuur en lucht de actieve, mannelijke elementen en hij stelt ze gelijk aan respectievelijk denken en intuitie. Water en aarde zijn passieve, vrouwelijke elementen, respectievelijk gevoel en sensatie.

Raadselachtige (enigmatische) alinea[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn vader is de Zon, Zijn moeder is de Maan. De Wind draagt Hem in zijn buik, de Aarde is Zijn kindermeisje. Het is de Oorsprong van Alles, de consecratie van het Universum. Zijn inherente Kracht wordt geperfectioneerd, wanneer Het wordt omgezet in Aarde.

Het, Zijn en Hem verwijzen naar het Ene Ding.

Calcinatie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn vader is de Zon

De alchemistische procedure die overeenkomt met vuur is calcinatie. Het 'afval' van de persoonlijkheid wordt hierin verbrand om de ziel bloot te leggen.

Dissolutie[bewerken | brontekst bewerken]

Zijn moeder is de Maan

Het element van de Maan is Water, en de corresponderende alchemistiche procedure is Dissolutie (oplossen). De Maan wordt in Hermetische teksten vaak gebruikt als symbool voor het Ene Ding, zoals de Zon de Ene Geest symbolizeerd. Godheden die gelinkt zijn met de Maan zijn allemaal vrouwelijk:

Egypte - Isis
Babylon - Ishtar
Perië - Anahita
Griekenland - Selene
Romeinen - Diana
Maya's - Ixchel
Azië - Kwannon
China - Heng-ugo

Separatie[bewerken | brontekst bewerken]

De Wind draagt Hem in zijn buik

Het kind van het huwelijk tussen de Zon en de Maan is de Prima Materia dat vorm begint te krijgen. De Wind is een symbool voor het stimulerende zuchtje frisse lucht en hoger bewustzijn dat nodig is om iets compleet nieuws te creeëren. Het element van de Wind is Lucht. Taoisten hebben het over chi. De alchemistische procedure die hierbij hoort is Separatie.

Conjunctie[bewerken | brontekst bewerken]

De Aarde is Zijn kindermeisje

Aarde vertegenwoordigd vaste materie. De krachten van de archetypes komen het best tot hun recht als ze een fysieke vorm hebben. Dit wordt bedoeld met Zijn inherente Kracht wordt geperfectioneerd, wanneer Het wordt omgezet in Aarde.

De alchemistische procedure die bij Aarde hoort is Conjunctie, omdat alle materie gecreeërd is door het samengaan van creatieve en receptieve krachten. Eén Geest en Eén Ding, Vorm en Materie, Zon en Maan, Yin en Yang, Man en Vrouw, Positief en Negatief... hun eenheid brengt iets totaal nieuws in de wereld, een derde ding. Het bewustzijn van vuur en het onbewuste van water creeëren een nieuw soort bewustzijn, alchemisten noemen het "The Lesser Stone".

De Pyramide-alinea[bewerken | brontekst bewerken]

Scheidt de Aarde van het Vuur, het Subtiele van het Massieve, bedachtzaam en met grote Vindingrijkheid. Het stijgt van de Aarde naar de Hemel, en daalt weer naar de Aarde, terwijl het de krachten van zowel het Boven als het Beneden in zichzelf fuseert.

In de moderne hof van Mammon hebben we alle respect voor subjectief denken verloren; onze enige bron van connectie met Het Boven. De Ene Geest is gereflecteerd in onze individuele geest, en het verlies van achting voor onze eigen gedachten heeft geleidt tot een verlies in de connectie met de Ene Geest.

De Drie-eenheid[bewerken | brontekst bewerken]

Net zoals er elementen zijn die de fysieke realiteit van Het Beneden bepalen zijn er elementen in Het Boven:

  • Zwavel of het mannelijke principe
  • Zout of het androgene principe
  • Kwik of het vrouwelijke principe

Ter vergelijking:

  • Christenen - Vader, Zoon, Heilige Geest
  • Taoisme - Hemel, Man, Aarde
  • Boedhisten - Drievoudig Juweel
  • Hindoes - Trimurti
  • Upanishads - Het Veroorzakende, Het Subtiele en Het Massieve
  • Energie - Bewustzijn - Materie


Als de "Zoon van Hemel en Aarde" heeft de geïnitieerde niet alleen de vier aardse elementen in zich maar ook de drie hemelse. Dit is waarom de oude alchemisten het individu zagen als een microcosmos van het Gehele Universum. Dezelfde krachten die de cosmos hebben geschapen zijn aanwezig in de mens. Hoe diep je ook gezonken bent, er is hoop voor je want je hebt alle elementen die noodzakelijk zijn om jezelf te 'verlossen' in je. Het enige wat je moet doen is de aardse elementen in zijn ziel en persoonlijkheid zuiveren en de hemelse elementen in zijn geest te activeren. Dit is het Grote Werk - alles oplossen dat inferieur is in ons en de elementen waarvan we gemaakt zijn samen te laten smelten - Solve et Coagula.

De evolutie van Materie[bewerken | brontekst bewerken]

Volgens de Franse metafysicus Rene Alleu zijn er vijf fases in de evolutie van materie. Eerst is er het chaotische Ene Ding; de voorganger van de elementen dat de inherente mogelijkheden van de cosmos in zich heeft. Daarna komt de Prima Materia, de elementaire organisatie van de inherente mogelijkheden; voor Alleu staat dit gelijk aan de onbewuste of instinctuele menselijke geest. Als derde komt Kwik, de eerste zuivering waarin vrouwelijke mentale componenten domineren. Hat zorgt voor gevoelens en verbeelding. Als vierde komt Zwavel, een betere zuivering waarin mannelijke mentale componenten domineren. Het zorgt voor redeneer- en denkvermogen. De laatste zuivering is Zout, de eenheid van de mannelijke en vrouwelijke componenten; de Quintessence van het Grote Werk.

Fermentatie[bewerken | brontekst bewerken]

Scheidt de Aarde van het Vuur, het Subtiele van het Massieve, bedachtzaam en met grote Vindingrijkheid.

Fermentatie is het proces waarin nieuw leven voortkomt uit dode, verrottende materie. Deze toestand wordt bereikt door de 'Aarde' uit het Vuur van het bewustzijn te halen, het subtiele van het massieve scheiden. Echter, voordat Fermentatie plaats kan vinden moet er een ander, minder prettig proces plaatsvinden: verrotting. Organisch materiaal ontbindt doordat het zichzelf van binnen verteert en verrot. Verrotting is de absolute ontbinding van het ego, zodat er plaats wordt gemaakt voor een hogere identiteit.

Distillatie[bewerken | brontekst bewerken]

Het stijgt van de Aarde naar de Hemel, en daalt weer naar de Aarde, terwijl het de krachten van zowel het Boven als het Beneden in zichzelf fuseert.

Om de ziel te zuiveren moet je hem isoleren, voorkomen dat het zich bindt aan iets. Jezelf totaal opgeven - de essentie van je levenservaringen distilleren en je leven scheiden van zorgen over leven in het dagelijkse, normale leven - is wat er bij destillatie gebeurt. Het doel is: verzekeren dat er geen psychische onzuiverheden overleven.

Alinea van de Steen[bewerken | brontekst bewerken]

Dus zul je de Glorie van het Gehele Universum verkrijgen. Alle Obscuriteit zal duidelijk zijn voor jou. Dit is de grootste Kracht van alle krachten, omdat het elk Subtiel ding overwint en elk Massief ding doordringt.

Deze alinea beschrijft een vijfde element, de Quintessence. Het wordt gevormd tijdens het Fermentatieproces en komt vrij tijdens Distillatie. De Quintessence wordt ook de "Greater Stone" of "Philosopher's Stone" genoemd. Het is geperfectioneerd Prima Materia in ons, de zuivering van de ziel en zijn fusie met de geest.

De Patroon-alinea[bewerken | brontekst bewerken]

Op deze manier is het Universum gecreeërd. Hiervan komen vele wonderbaarlijke Toepassingen, want dit is het Patroon.

Deze alinea maakt duidelijk dat het gaat om een vast patroon. Matthieu Merian heeft in zijn Tabula Smaragdina alle stappen van het Patroon weergegeven.

De Drie-eenheid-alinea[bewerken | brontekst bewerken]

Daarom word ik Driemaal Grootste Hermes genoemd, want ik heb alle drie de onderdelen van de wijsheid van het Gehele Universum. Hierin heb ik de Verrichting van de Zon in zijn geheel uitgelegd.

Moge deze alinea voor zichzelf spreken, met gegeven dat Hermes Trismegistus als auteur van de Tablet wordt beschouwd.