Gebruiker:Philip Habing/Kladblok

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

START Henk Gerritsen[bewerken | brontekst bewerken]

‘’’Henk Gerritsen’’’ (Utrecht, 10 december 1948 - 6 november 2008) planten- en natuurliefhebber, tuinier, schrijver en voormalig eigenaar van de Priona tuinen. Door zijn benadering om de tuin als natuurgebied te bekijken en vervolgens de natuur als inspiratiebron te gebruiken voor het maken en onderhouden van een tuin, werd Gerritsen een invloedrijke factor in the Dutch Wave. Gerritsens gedachtegoed had grote invloed op onder andere ontwerper Piet Oudolf en op een grote groep kwekers in Nederland zoals Coen Jansen, Brian Kabbes en vele anderen.[1][2]

Levensloop[bewerken | brontekst bewerken]

1963 Herbarium samenstellen, Lid van Nederlandse Jeugdbond voor Natuurstudie. Tijdens de reizen die hij met de bond maakt, gaat Samenstelling van plantengemeenschappen (buiten) gGerritsen inzien dat planten altijd in een biotoop groeien waarbij de planten en ook dieren een samenhang hebben.[3] 1968 Amsterdam, politicologie, later geschiedenis, Rietveld Academie. 1976 tot 1985 beeldend kunstenaar. 1976 ontmoet en raakt geïnspireerd door Mien Ruys, eerste bezoek tuinen van Mien Ruys, Dedemsvaart. Tot 1977 uitsluitend geïnteresseerd in wilde planten. 1978 begint met vriend Anton Schlepers, de [[Priona tuinen in Schuinesloot. Ontwerpt voor het tuinarchitectenbureau van Mien Ruys wilde plantentuinen.

Goed nadenken over de ecologische amplitude van een plantensoort. Juist door planten te plaatsen die in de voorliggende tuin aan de onder- of bovenkant van de amplitude leven, zullen traag of weinig groeien en dus zo beheersbaar blijven.

Visie[bewerken | brontekst bewerken]

Tuin als natuurgebied: zonder kunstmest of bestrijdingsmiddelen en zonder een niet te winnen strijd tegen onkruid en ongedierte. (Volkskrant) elk stadium van groei, bloei en bederf heeft schoonheid. "Een tuin op de rand van totale verwildering te laten balanceren." (Uit droomplanten) Wilde planten in de natuur groeien niet ordeloos door elkaar, maar ruimtelijk gegroepeerd in herkenbare plantengemeenschappen met een landschap als achtergrond. In de beslotenheid van een tuin (priona website) Daarbij heb ik voor mijzelf de volgende vuistregel ontwikkeld: Wat recht is moet krom worden, wat krom is moet recht worden. Ter verduidelijking: in een tuin waar alles recht is, de muren of hagen eromheen en het pad er doorheen, moet de secundaire vormgeving krom zijn: schuine of grillige paden, hagen, gazons of borders, en omgekeerd: in een grillige of vormeloze tuin moet de secundaire vormgeving recht zijn, ter verkrijging van een harmonieus beeld. (Priona website) Het onderhoud van mijn tuin mag nooit verworden tot een gevecht met de natuur. (Priona website) Aantasting van planten door vraat van ongedierte of schimmels, heeft meestal een natuurlijke oorzaak (het weer, of de leeftijd van de plant: ook een plantenleven is eindig). Het hoort erbij, in een natuurlijke tuin. De vraatsporen van geraniumkevers, die het blad van veel Geranium-soorten in een vergieWanneer een Monarda al voor de bloei onder de meeldauw zit, staat hij op de verkeerde plek (te nat), en gaat hij vanzelf dood. Rupsen die een Oostindische kers tot de grond toe opeten fladderen een paar weken later (Priona website) Ik laat alle planten in mijn tuin hun volledige cyclus afmaken. Pas in het vroege voorjaar ruim ik op, wat er nog overeind staat van het vorige seizoen. Dat doe ik om de vogels te plezieren, die de zaaddozen kunnen leegpulken, en de insecten, om in de holle stengels te kunnen overwinteren, maar ook voor mijn eigen plezier. Want de dood, het verval en de ineenstorting van de tuin zijn even boeiend als het ontluikende groen in het voorjaar of de bloemenpracht in de zon (Priona website)

[4]

Publicaties[bewerken | brontekst bewerken]

  • Spelen met de natuur (1993) - Henk Gerritsen en Anton Schlepers (foto’s) uitgeverij Terra ISBN 90-6255-545-5. Over het ontstaan van de Priona-tuinen en een uitgebreid overzicht van beplantingsplanen.
  • Droomplanten, De nieuwe generatie tuinplanten:80 (2003) - Piet Oudolf, Henk Gerritsen - uitgeverij Terra | Lannoo ISBN 90 5897 096 5. Rangschikt planten onder andere op grond van gedrag in de tuin: zaaien ze zich uit, woekeren ze of blijven ze keurig op hun plaats, beschrijft vrijwel alle (ca. 1200) soorten planten die geschikt zijn voor gebruik in de natuurlijke tuin.
  • Buiten is het groen (2008) - Henk Gerritsen - uitgeverij Architectura & Natura ISBN 9-789461-400437

Hochstaudenflur?Hochstaurdenflur is een bostuin, Hochstaudenflur is een botanische term, waarmee de plantengemeenschappen van hoogopschietende ruigtkruiden worden aangeduid, die in de montane gebieden van Centraal Europa voorkomen.

==Literatuur Gebruik de stijl zoals etalageartikel Opwarming van de aarde in de stijl3 van: Wikipedia:Stijl_3_van_bronvermeldingen

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) - S. Lacey (13-7-1996). Nature stages an ambush. Weekend Telegraph. Lacey bezocht na afloop van het symposium Perennial Perspectives in Arnhem in juni 1996 onder andere de Priona tuinen van Henk Gerritsen en de Tuinen van Ton ter Linden.
  • (en) - M. Guyatt (ed), R. Wilson (ed) (2010). The Dutch wave. Garden Museum Journal, no. 24 Autumn. Met bijdragen van C. Woodward, L den Dulk, P. Oudolf, D. Ross, J. Coke, C. Regard, S. Lacey, D. Pearson. ISSN 1475-8431.

Internet[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

  1. Buiten is het groen (2008) - Henk Gerritsen - uitgeverij Architectura & Natura ISBN 9-789461-400437
  2. persbericht Tuin en Kunst Tiendaagse Groningen 2011 (juni 2011) - Leo den Dulk.
  3. Spelen met de natuur (1993) - Henk Gerritsen en Anton Schlepers (foto’s) uitgeverij Terra ISBN 90-6255-545-5. Over het ontstaan van de Priona-tuinen en een uitgebreid overzicht van beplantingsplanen.
  4. Nature stages an ambush (13-6-1996) Stephen Lacey, Weekend Telegraph


EINDE Henk Gerritsen[bewerken | brontekst bewerken]

START PRIONA[bewerken | brontekst bewerken]

Priona tuinen op de boerderij van Antons ouders in Schuinesloot (Overijssel). Voor zijn tuin had Gerritsen bloemenweiden van Centraal- en Zuid Europa voor ogen. De tuinen van Gerritsen zijn gevestigd op de ouderlijke grond van zijn levenspartner Anton Schlepers. Schuinesloot: gladgestreken ruilverkavelingsgronden, priona-tuinen nog wel oude eiken (200 jaar) en houtwallen te vinden die de streek eerder kenmerken. (Priona website) 'Priona', genoemd naar een bijnaam van de familie van boerenzoon Schlepers. In het dorp Schuinesloot had vroeger iedere familie een bijnaam. Omdat die meestal weinig flatteus was, verzon Antons vader zijn eigen bijnaam: Priona. (Priona website) Natuurlijke verspreiding bepaalt voor een deel de vormgeving van de tuin. Niet terugknippen Maar af en toe selectief wieden. (De Volkskrant) De tuinen zijn een individueel kunstwerk, waarin Geertsen geen specifiek doel of richting had. Hij had slechts een aantal beperkingen waaraan hij zich hield: (priona website)

  1. Geen gebruik van chemische of biologische Bestrijdingsmiddelen.
  2. Water geven alleen het allernoodzakelijkste.
  3. Uitsluitend, en slechts gering, gebruik van een natuurlijke bemesting.
  4. Het bos wordt beheerd als natuurbos. Gekapt of gevallen hout wordt niet verwijderd.
  5. Vernieuwingen of wijzigingen aan de tuinen of de gebouwen moeten in overeenstemming zijn met het bestaande karakter. De te gebruiken materialen moeten milieuvriendelijk zijn.

Maatjess tuin, Elisabeth de leegroven met gloomy garden

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

Gebruik de stijl zoals etalageartikel Opwarming van de aarde in de stijl3 van: Wikipedia:Stijl_3_van_bronvermeldingen

Overzicht[bewerken | brontekst bewerken]

  • (en) - S. Lacey (13-7-1996). Nature stages an ambush. Weekend Telegraph. Lacey bezocht na afloop van het symposium Perennial Perspectives in Arnhem in juni 1996 onder andere de Priona tuinen van Henk Gerritsen en de Tuinen van Ton ter Linden.
  • (en) - M. Guyatt (ed), R. Wilson (ed) (2010). The Dutch wave. Garden Museum Journal, no. 24 Autumn. Met bijdragen van C. Woodward, L den Dulk, P. Oudolf, D. Ross, J. Coke, C. Regard, S. Lacey, D. Pearson. ISSN 1475-8431.

Internet[bewerken | brontekst bewerken]

Referenties[bewerken | brontekst bewerken]

EINDE PRIONA[bewerken | brontekst bewerken]