Gebruiker:Stunteltje/Zandbak/At Sea Sail Training

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Mee bezig Mee bezig
Aan deze pagina of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

Met toestemming ook door anderen dan Stunteltje.


De Eendracht onder zeil

At Sea Sail Training is een Nederlandse organisatie, die zich richt op de ontwikkeling van ‘jonge’ mensen, door hen ervaring te laten opdoen met het varen op zee. Ze organiseert daartoe International Exchanges tijdens de Tall Ships' Races op grote zeilende opleidingschepen, de zogenaamde Tall ships. De doelgroep bestaat voornamelijk uit jongeren van 15 tot 25 jaar van verschillende nationaliteiten. Dat is in lijn met de ideële doelstellingen van het wereldwijd opererende ‘Sail Training International’ (STI) en ‘Sail Training Association Netherlands’ (STAN). De organisaties zijn betrokken bij evenementen als Sail Amsterdam. Maar ook buiten het Tall Ships Race seizoen om, organiseerd At Sea Sail Training projecten in lijn met de ideële doelstellingen van de STI.

De geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Halverwege de vorige eeuw - de zeilvaart was bijna dood – vond slechts een handvol grote zeilschepen nog bestaansrecht: zeilreizen maken met leerlingen van visserijscholen, zeevaartscholen en militaire opleidingsinstituten. De doelen waren karaktervorming en het opdoen van zeemanschap. Voor belangstellende burgers zonder nautische beroepsvooruitzichten was aanvankelijk geen plaats.

In 1956 organiseerde een speciaal wedstrijdcomité onder leiding van Bernard Morgan, een Londense jurist, de eerste Tall Ships' Race met 20 schepen. De race ging van Torquay, Devon naar Lissabon. Echter, veel Tall Ships brachten hun kosten niet op. Ze zochten extra inkomsten en namen op hun reizen steeds vaker betalende amateurs van verschillende pluimage mee. Vanwege de grote publieke belangstelling in de havenplaatsen waar werd aangelegd en de toenemende belangstelling de races zelf mee te varen, werd de Sail Training International association opgericht. Opeenvolgende Tall Ships' Races groeiden uit tot ware evenementen. Ook grote particuliere zeilschepen en zeilende charterschepen mochten hieraan deelnemen, mits ze bijdroegen aan de idealen van ‘Sail Training’. Een groot deel van de bemanning moest bestaan uit jongeren. Deze jongeren hoefden geen zeemansloopbaan na te streven, de gunstige invloed van het samen zeilen van een groot schip was voldoende grond. Tegenwoordig wordt het als normaal ervaren dat opleidingsschepen omwille van inkomsten ook met particulieren varen.

In de zeventiger jaren van de vorige eeuw kwam in Nederland de commerciële zeezeilvaart op: zeilen met betalende passagiers. Tegenwoordig bestaat deze bedrijfstak deels uit grote zeezeilschepen zoals de Oosterschelde, de Stad Amsterdam en de Wylde Swan. Dit deel van de zeilchartervloot sluit naadloos aan bij oude en nieuw gebouwde opleidingschepen. In de zeilende binnenvaart kent men de bruine vloot, maar die beperkt zich voornamelijk tot charteren voor recreatie. Sommige zeilcharterschepen vervullen een hybride functie; de Koninklijke Marine bijvoorbeeld huurt de Stad Amsterdam voor het trainen van officieren.

In 2002 werd Sail Training International opgericht, de organisatie waarin wereldwijd de nationale organisaties op het gebied van het zeilen met Tall Ships samenwerken.

Het doel[bewerken | brontekst bewerken]

Het doel van At Sea Sail Training is om jongeren laten voelen hoe geweldig het is om samen te zeilen met een Tall Ship. Karaktervorming en het opdoen van zeemanschap. Het samen zeilen van een Tall Ship versterkt vanzelf een aantal persoonlijke en collectieve kwaliteiten: ieders vermogen tot samenwerken, het nemen van verantwoordelijkheid voor het schip en elkaar en het sluiten van (internationale) vriendschappen. Want zonder die kwaliteiten komt een ingewikkeld groot zeilschip met zijn honderden lijnen en tientallen zeilen niet op zijn bestemming.

De werkwijze[bewerken | brontekst bewerken]

At Sea Sail Training vervult een faciliterende rol. Zij dient als loopplank tussen Nederlandse jongeren en de internationale vloot opleidingsschepen. Daarbij beweegt de organisatie overheden, fondsen en het bedrijfsleven tot het subsidiëren of sponsoren van zeilreizen voor jongeren zodat deze voor hen betaalbaar zijn. Daardoor kunnen veel jongeren aan boord ervaringen opdoen die hen een leven lang van nut zijn. De organisatie wordt geleid door mensen die zelf op grote zeilende opleidingschepen hebben gevaren of nog varen en langs deze weg hun praktijkervaring kunnen doorgeven.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Tall ship

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]