Gebruiker:Wikiklaas/Harry Ferguson

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Harry Ferguson

Henry George (Harry) Ferguson (Growell, County Down, 4 november 1884Stow-on-the-Wold, 25 oktober 1960) was een Iers uitvinder en ingenieur. Hij speelde een belangrijke rol in de mechanisering van de landbouw na de Tweede Wereldoorlog. Het door hem bedachte Fergusonsysteem betekende een verbetering op het gebied van veilig werken met tractoren en zorgde ervoor dat de tractor efficiënter in het gebruik werd. Het is de standaard geworden op alle tractoren. Door samenwerking met onder meer Henry Ford zorgde Ferguson ervoor dat de moderne tractor binnen het bereik van miljoenen boeren kwam. Hij was een van de grondleggers van het bedrijf Massey Ferguson. Aan het eind van carrière ontwikkelde hij de eerste Formule 1-auto met vierwielaandrijving.

Biografie

Harry Ferguson werd geboren als vierde kind van een boer in Growell bij Dromore, County Down, Noord-Ierland. Het gezin telde in totaal 11 kinderen. Al op jonge leeftijd hielp hij op het boerenbedrijf van zijn ouders. De ervaringen hier opgedaan inspireerden hem om betere methoden te vinden in de landbouw. In 1902 begon Ferguson in de werkplaats van zijn broer in Belfast te werken[1] Avonds studeerde hij techniek. Hij deed mee aan racewedstrijden in geheel Ierland om zo reclame te maken voor het bedrijf van zijn broer. Zijn belangstelling voor techniek omvatte ook de ontwikkelingen in de luchtvaart. Hij bezocht luchtvaartshows in Engeland en Frankrijk.[2]In zijn zelfgemaakte vliegtuig maakte hij de eerste vlucht in Ierland.[3] Na zijn huwelijk stopte hij in 1913 met vliegen om terug te keren naar het motorracen.

Het Fergusonsyteem

Ferguson system op een tractor

Na een conflict met zijn broer over de veiligheid en toekomstige ontwikkelingen van de luchtvaart besloot Harry voor zich zelf te beginnen. Hij begon in 1911 een eigen autobedrijf annex reparatiewerkplaats, Harry Ferguson Ltd, in Belfast.[4] Zijn bedrijf verkocht Maxwell, Star en Vauxhall auto’s en Overtime Tractors.

In de eerste wereldoorlog gaf Ferguson in opdracht van de Irish Board of Agriculture les in het omgaan met een tractor aan boeren. Een serie dodelijke ongelukken met een combinatie van tractor en ploeg waarbij ze scharnierend met elkaar verbonden waren, trok Fergusons aandacht. Als de ploegschaar bleef steken maar de achterwielen van de tractor reden door, dan kwam de neus omhoog en klapte het tractor tenslotte achterover, waarbij de berijder tussen de ploeg en de tractor geplet werd.

Door zijn uitvinding, the three-point linkage oftewel het Fergusonmechanisme, was dat niet meer mogelijk. Een nader voordeel was dat kon worden volstaan met een lichtere tractor om hetzelfde werk te doen.[5] [6] Ferguson combineerde deze koppeling met een nieuw hydraulisch systeem. Het resultaat was de Ferguson Brown, een in mei 1936 door tandwielfabrikant David Brown Ltd. gebouwde tractor op basis van het Ferguson Black prototype. David Brown bouwde in totaal 1300 tractors in drie jaar. [7] Door meningsverschillen over het design kwam aan de samenwerking een einde.

Samenwerking met Ford

Ferguson kwam in contact met Henry Ford op zoek naar samenwerkingspartners. Onderhandelingen met partijen zoals Rover en Morris waren mislukt.[8] Hij gaf een demonstratie waarbij de tuin van mevrouw Ford werd omgeploegd. Volgens de legende kwam Ford na de demonstratie jubelend naar Ferguson toe en riep: "STOP! You’ve got it".[9] Dat resulteerde in een overeenkomst tussen de beide technische pioniers. Dit "Handshake Agreement" was een mondelinge overeenkomst zonder dat er iets op papier gezet was. Maar het zorgde voor een doorbraak in de ontwikkeling van tractoren omdat nu de kennis van Ford op het gebied van motorvoertuigen en massaproductie en de kennis van Ferguson op het gebied van landbouwwerktuigen werd gecombineerd.. Het resulteerde in de ontwikkeling van de voorloper van de moderne tractor: de Ford Ferguson 9N. Tussen 1938 en 1947 produceerde en verkocht dit samenwerkingsverband zo'n 300.000 tractoren en werktuigen. Twee maanden na de dood van Henry Ford, startte Fords kleinzoon Henry Ford II in 1947 een eigen productielijn voor de Ford 8N tractors. Deze waren nog steeds uitgerust met het door Harry Ferguson ontworpen hefsysteem maar wel met een aantal aanpassingen van Ford en werden verkocht door de Ford sales organisatie. Ford werd dan ook aangeklaagd voor inbreuk op het design en misbruik van patenten. In 1952 kwam men overeen dat Ford Ferguson 9,250,000 dollar betaalde (een ongekend groot bedrag voor die tijd) maar omdat de meeste van Fergusons patenten waren afgelopen kom Ford doorgaan met zijn productie.[10]

Het ontstaan van Massey Ferguson

Om de Amerikaanse markt niet te verliezen, stelde Ferguson in 1948 zijn eigen fabriek te Detroit in bedrijf. Voor de Europese markt had Ferguson, met medewerking van het Britse Ministerie van Financiën, in 1946 de Standard Motor Company te Coventry opgericht. Hier produceerde Ferguson zijn eigen tractor de TE20. Van de "Wee Grey Fergies" zoals de bijnaam luidde werden 500.000 exemplaren verkocht. [11] Om het aantal producten uit te breiden begon Ferguson met experimenteel onderzoek naar maaidorsers. Tijdens een overleg met de CEO James Duncan van Massey-Harris, werd besloten de twee bedrijven in 1953 te laten fuseren tot Massey-Harris-Ferguson. In de eindfase lagen de partijen $1.000.000 uit elkaar. Door een toss, het opwerpen van een munt werd het geschil opgelost. [12] Het fusiebedrijf verkreeg zo een groot pakket aan producten, de maaidorsers en andere landbouwwerktuigen van Massey-Harris en de moderne lijn tractoren van Ferguson. In 1958 werd de naam ingekort tot Massey Ferguson. [13]

Na Massey-Harris-Ferguson

Harry Ferguson werd president-directeur van de fusiemaatschappij. In 1954 verkocht hij als grootste aandeelhouder zijn aandelen. Met het verdiende geld richtte hij de Ferguson Research Ltd op. In die periode ontwikkelde hij een vierwielaangedreven familie auto, de Ferguson R5 [14] en een vierwielaangedreven Formule1-wagen, de Ferguson P99 Climax.[15]. De hiervoor ontwikkelde techniek werd later nog gebruikt in de Jensen FF.[16] Volkomen onverwacht overleed Harry Ferguson op 25 oktober 1960 in zijn huis te Stow-on-the-Wold.[17] als gevolg van een overdosis barbituraten. Het in Engeland gebruikelijke gerechtelijk onderzoek in dit soort gevallen kon niet bepalen of dit per ongeluk was geweest.

Externe links

Literatuur


Categorie:Brits uitvinder Categorie:Brits ingenieur Categorie:Noord-Iers persoon