Gedoogbeleid

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door ReinaartBot (overleg | bijdragen) op 7 feb 2011 om 15:04. (WPCleaner 0.99 - Externe link met een break (Opgemerkt door Wikipedia:CW))
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.

Gedoogbeleid is het beleid van een bestuursorgaan om overtredingen van een bepaalde wet niet te vervolgen. Men ziet af van het toepassen van handhavingsmiddelen. Gedoogbeleid kan het gevolg zijn van het onvermogen van handhavende instanties om bepaalde wetten te handhaven, maar kan ook een bewuste keus zijn als een wet of de handhaving ervan als niet zinvol wordt gezien, terwijl een wijziging of intrekking van de betreffende wet politiek te gevoelig ligt.

Het gedogen kan actief of passief gebeuren. Het actief of uitdrukkelijk gedogen wordt in een gedoogbeschikking vastgelegd. Is het afgeven van een gedoogbeschikking nog niet mogelijk dan kan men ambtelijk gedogen. Bij passief of stilzwijgend gedogen heeft het bestuursorgaan kennis van een overtreding maar treft geen maatregelen en treedt niet op.

Softdrugsbeleid

Het drugsbeleid in Nederland is het bekendste voorbeeld van een gedoogbeleid. Formeel is iedereen die in het bezit is van meer dan vijf gram hasj of marihuana strafbaar, maar de politie treedt niet op tegen de handel in softdrugs die plaatsvindt in bestaande coffeeshops. Op deze manier probeert men een scheiding te handhaven tussen de handel in soft- en harddrugs. Op die manier probeert men de softdrugs buiten de criminaliteit te houden. Het bezit van maximaal vijf planten in de tuin wordt doorgaans niet vervolgd, maar de planten kunnen wel in beslag genomen worden.

Een kentering in het gedoogbeleid is te zien, het aantal coffeeshops daalde van 884 in 1999 naar 666 in 2009. Er zijn 101 gemeenten met coffeeshops. Er zijn 105 gemeenten die nog een shop gedogen. In 4 gemeenten is er geen shop, maar zou die wel in het beleid passen. Ruim 2/3 van de gemeenten hanteert een nulbeleid. Bijna 1/4 hanteert een maximumbeleid. [1]

Het Trimbos Instituut constateert dat de nederwiet in prijs is gestegen met 2 euro tussen 2006 en 2009. Ook de sterkste variant is in prijs gestegen. De mogelijke intensivering van opsporing van wietteelt zou hieraan ten grondslag kunnen liggen.[2]

Zie ook

Het tegenovergestelde van een gedoogbeleid is een zero-tolerance beleid.