Geheim

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
--

Genomineerd   Deze pagina is genomineerd voor verwijdering

Ten minste een van de mensen die meewerken aan Wikipedia, vindt dat deze pagina in deze vorm niet binnen de Wikipedia-encyclopedie past. De pagina is daarom aangedragen op de beoordelingslijst. Daar is mogelijk ook een meer gedetailleerde reden voor de verwijderingsnominatie te vinden.

Na plaatsing op de beoordelingslijst blijft dit artikel twee weken staan, zodat eventuele bezwaren ingebracht kunnen worden. Als je het artikel zodanig kunt verbeteren dat daarmee de redenen voor verwijdering komen te vervallen, aarzel dan vooral niet en verbeter het! Vergeet niet om dit op de genoemde lijst te vermelden.

Pas als het artikel dusdanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past, kan deze melding verwijderd worden. Geef dit aan op de lijst door het toevoegen van de reden. (/)

Een geheim is iets dat voor anderen verborgen of wat niet doorverteld mag worden.

Een publiek geheim is een eufemistische uitdrukking[bron?] voor algemeen bekend echter niet hard bewezen of publiek gemaakt.

Sociologie[bewerken]

De socioloog Simmel zag het geheim, een sieraad van de persoonlijkheid, als bindmiddel tussen hen die op de hoogte zijn. Hij stelde de vraag welke invloed het heeft op relaties door informatie achter te houden of juist te delen als deze vertrouwelijk is. Goffman werkte dit verder uit.

Privacy[bewerken]

Beroepsgeheim, biechtgeheim, briefgeheim, telefoon- en telegraafgeheim zijn maatregelen om de privacy van individuele burgers te waarborgen.