Gehucht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het gehucht Oberwil in Zwitserland

Een gehucht is een kleine woonplaats. De betekenis van gehucht kent een aantal kanten. Zo staat het voor een dorp dat – door degene die het een gehucht noemt – te klein wordt gevonden om dorp genoemd te worden en staat het voor een buurtschap dat op een bepaald niveau wel een erkende eigen plaats is.

Gehuchten zijn net als buurtschappen vaak ontstaan in de volksmond als benaming voor de locatie van een verzameling van huizen/boerderijen of molens, ook wel een nederzetting genoemd, maar in tegenstelling tot buurtschappen zijn gehuchten wel opgenomen in de officiële staatkundige annalen als zelfstandige plaatsen.

Het traditionele onderscheid tussen een buurtschap of gehucht enerzijds en een dorp anderzijds is dat de eerste geen kerk bevatten en het laatste wel.[1] Maar ook de grootte van de woonplaats wordt als scheiding gebruikt. De term "buurt met dorpsrechten" houdt in dat er vroeger een kerk in de buurtschap heeft gestaan, maar dat die opgeheven is.

Een ander verschil tussen een buurtschap en gehucht is dat buurtschappen meestal een naam kennen die aan ofwel de gebiedsnaam is ontleend ofwel aan prominente gebouwen of dijken en wegen (meestal waar men de kern naast of op heeft gebouwd), terwijl gehuchten veelal een eigen naam hadden. Tegenwoordig is dat onderscheid niet meer zo scherp.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Frank van den Hoven: De Topografische Gids van Nederland. Amersfoort.