Gele Tulbandenopstand

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gele Tulbandenopstand
Naam (taalvarianten)
Traditioneel 黃巾之亂
Hanyu pinyin Huángjīn zhī luàn
Jyutping (Standaardkantonees) wong4 gan1 zi1 lyun6
Drie Koninkrijken

Gele Tulbanden · Sishui · Jieqiao · Xiangyang · Yan · Jiangdong · Wancheng · Xiapi · Yijing · Guandu · Bowang · Xiakou · Changban · Rode Muur · Tong-pas · Yi · Hefei · Ruxukou · Dingjun-berg · Fancheng · Maicheng · Yiling · Nanzhong · Noordelijke Expedities · Shiting · Jiang's Expedities · Val van Shu · Val van Wu

De Gele Tulbandenopstand was een mislukte revolutie tegen de Han-dynastie in 184 in China. De rebellen heetten de 'Gele Tulbanden' en stonden onder leiding van Zhang Jue (張角).

Oorzaken[bewerken]

Rond het jaar 180 heerste er in het Chinese Keizerrijk onrust. Het centrale gezag was zwak; Keizer Ling was in de greep van de eunuchen in het paleis en veel ministers waren corrupt. Het land lag er slecht bij.

In de volgende jaren was er een hongersnood door mislukte oogsten, waardoor de bevolking met voedseltekorten kampte. De regering deed niets om haar onderdanen te helpen, en de burgers werden veroordeeld tot verhongering.

Opkomst van de Gele Tulbanden[bewerken]

Ene Zhang Jue beweerde dat het einde van de Han-dynastie was gekomen en er een nieuw tijdperk moest beginnen. Daartoe moest er een revolutie komen. Vooral de Chinese boeren waren het hiermee eens en werden volgelingen van Zhang Jue en zijn broers. Zo ontstond de groepering der Gele Tulbanden, die uiteindelijk in het jaar 184 in opstand kwamen tegen het Han-rijk.

De opstand[bewerken]

De reactie van het centraal gezag kwam meteen: het leger werd ingezet om de opstanden te onderdrukken. In een reeks veldslagen werden de rebellen uiteindelijk verslagen, maar de vrede was niet teruggekeerd. In het keizerlijk paleis ontstonden er meer problemen, die uiteindelijk zouden leiden tot de machtsgreep van Dong Zhuo.

Soms wordt de Gele Tulbandenopstand gezien als het begin van het einde van de Han-dynastie.

Zie ook[bewerken]