Gemengd huwelijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Een gemengd huwelijk is een huwelijk dat gesloten wordt tussen twee partners met een andere religieuze achtergrond. In bredere context wordt bij een gemengd huwelijk ook wel gedacht aan verschillen tussen de partners in etnische herkomst of nationaliteit, of een verschillend economisch of cultureel milieu. Ook wel wordt een leeftijdsverschil gezien als vorm van een gemengd huwelijk. De term 'gemengd' wordt bij huwelijken dus anders gebruikt dan bij 'gemengde scholen' en 'gemengd zwemmen', want een huwelijk tussen personen van verschillend geslacht wordt daarom nog geen gemengd huwelijk genoemd.

Voorbeelden van gemengde huwelijken op basis van religie zijn:

In sommige religies zijn gemengde huwelijken verboden. Zo is volgens het katholieke Wetboek van het canoniek recht uit 1983 het huwelijk tussen een gedoopte en een niet-gedoopte persoon ongeldig. Een huwelijk tussen twee gedoopten, waarvan de één katholiek is en de andere niet, is wel toegestaan. Maar er moet wel om kerkelijke toestemming gevraagd worden.

Gemengde huwelijken hebben een grotere kans op echtscheiding, zoals blijkt uit een onderzoek uit 2003.

Trivia[bewerken]

  • Dat gemengde huwelijken vooral vroeger, onwenselijk werden geacht, blijkt uit het spreekwoord: Twee geloven op één kussen, daar slaapt de duivel tussen. Als variant hierop wordt wel gebruikt Twee culturen op één kussen.
  • In de Tweede Wereldoorlog betekende het feit dat iemand gemengd gehuwd was (waarmee bedoeld werd een jood met een niet-jood) vaak de redding van deportatie.

Externe links[bewerken]