Genderdal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Genderdal
Buurt van Eindhoven
Kerngegevens
Gemeente Eindhoven
Stadsdeel Gestel
Coördinaten 51°25'35,94720"NB, 5°27'9,85612"OL
Oppervlakte 0 km²  
- land 0 km²  
- water 0 km²  
Inwoners
(2023)
0[1]
(Deling door nul inw./km²)
Woningvoorraad 0 woningen[1]

Genderdal is een buurt in het stadsdeel Gestel, van de stad Eindhoven, in de Nederlandse provincie Noord-Brabant. Genderdal behoort tot de wijk Oud-Gestel.

Ontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

Rond 1950 werd door stedenbouwkundige J. Kuiper een uitbreidingsplan van de stad Eindhoven gepresenteerd, waarbij hij de stad als een bloem zag. De grote uitvalswegen vanuit het hart van de stad vormden de 'nerven' waaromheen woonwijken zich ontwikkelden als 'bloembladen'.

De Karel de Grotelaan, oorspronkelijk ontworpen als een parkway, vormt hier de nerf van het bloemblad Genderdal, welke in de tweede helft van de jaren 1950 tot stand is gekomen.

Opzet[bewerken | brontekst bewerken]

In de opzet van deze wijk is de wijkgedachte tot op zekere hoogte herkenbaar. De wijk is hiërarchisch opgebouwd, met grotere bouwblokken langs de grotere uitvalswegen en kleinere laagbouw daarachter. Tussen de bouwblokken bevinden zich groene ruimtes. De verschillende buurten binnen de wijk hebben hun eigen hart met een school, kerk en winkelgebied. De oude lintbebouwing langs de Hoogstraat vormt een extra voorzieningengebied.

De wijk kent een variatie aan woningen: het verschilt van eengezinswoningen tot grote appartementencomplexen. Opmerkelijk aan deze wijk is de toepassing van industriële bouwmethoden en een toepassing van pre-fabonderdelen. In het zuiden vindt men kenmerkende Airey-woningen.

Foto's[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Genderdal van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.