Generaal der Bergtroepen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
schouderteken
kraagspiegel

Generaal der bergtroepen (Duits: General der Gebirgstruppe) was een rang in de Wehrmacht, het leger van Nazi-Duitsland.Een Generaal der bergtroepen was het equivalent van een drie-sterren generaal in het Britse leger en het Amerikaanse leger. Hij voerde het bevel over een korps of een leger. Hij was hoger in rang dan een luitenant-generaal en lager dan een kolonel-generaal.

De Wehrmacht creëerde deze functie in 1940. Door het samenvoegen van verschillende bergregimenten was de noodzaak was ontstaan om hun bevelhebbers te bevorderen tot een rang, waarbij ze op gelijke hoogte stonden als andere generaals. De rang was gelijkwaardig met de reeds bestaande generaal der infanterie, generaal der cavalerie en generaal der artillerie. Samen met de Generaal der bergtroepen werden ook andere rangen in het leven geroepen : generaal der genie-troepen, generaal der pantsertroepen en generaal van de verbindingstroepen.

In tegenstelling tot de andere generaals droegen de generaals der bergtroepen geen kepie, maar een muts. Bovendien droegen ze op hun mouw een insigne van een edelweiss.

In de Luftwaffe bestonden gelijkaardige rangen, namelijk generaal der vliegeniers, generaal der parachutisten en generaal der verbindingstroepen.

Galerij[bewerken]