Geoffrey Scoones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Geoffrey Scoones
Geoffrey Scoones
Geboren 25 Januari 1893
Overleden 19 september 1975
Land/zijde Verenigd Koninkrijk
Brits-Indië
Onderdeel Brits-Indisch leger
Dienstjaren 1912 - 1946
Rang General
Bevel 2e Bataljon van de 8th Gurkha Rifles
Indische 19e Infanteriedivisie
Indische 4e Legerkorps
Central Command (India)
Southern Command (India)
IV Corps (Verenigd Koninkrijk)
Slagen/oorlogen Eerste Wereldoorlog
Tweede Wereldoorlog

Geoffrey Allen Percival Scoones (25 januari 18931975) was een generaal in het Brits-Indisch Leger tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Biografie[bewerken | brontekst bewerken]

Voor de Tweede Wereldoorlog voerde Scoones het bevel over het 2e Bataljon van de 8th Gurkha Rifles. In 1940 werd hij benoemd tot plaatsvervangend directeur van Militaire Operaties in India. In 1941 werd hij benoemd tot directeur van Militaire Operaties en Intelligentie in India met de rang van generaal-majoor.

In 1942 voerde hij kort het bevel over de Indische 19e Infanteriedivisie voordat hij bevorderd werd tot luitenant-generaal en benoemd werd tot bevelhebber van de Indische 4e Legerkorps. Het Indische 4e legerkorps verdedigde Imphal in Manipur op de grens tussen India en het door de Japanners bezette Birma. Hij was ook verantwoordelijk voor een groot achterland en een groot stuk onbekend en ontoegankelijk oerwoud in het grensgebied.

Scoones voerde het bevel over het korps tijdens de Slag om Imphal. In december 1944 werden hij en Montagu Stopford en Philip Christison in een ceremonie bij het front van Imphal voor de Schotse, Gurkha en Punjab-regimenten geridderd en benoemd tot Ridder Commandeur in de Orde van het Britse Rijk door de onderkoning, Lord Wavell. William Slim werd in dezelfde ceremonie ook geridderd en benoemd tot Ridder Commandeur in de Orde van het Bad. Scoones werd kort daarop benoemd bij de Central Command in India.

Na twee jaar te hebben gediend als adjudant bij koning George VI werd Scoones benoemd tot Principal Staff officer aan het Commonwealth Relations Office. Van 1953 tot 1957 was hij hoge commissaris voor Nieuw-Zeeland.

Militaire loopbaan[bewerken | brontekst bewerken]

Decoraties[bewerken | brontekst bewerken]