Geoglief van de stad Utrecht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Stadsplattegrond uit 1572 met geoglief en aanduidingen

De geoglief van de stad Utrecht laat in het middeleeuwse (water-)wegenpatroon een tekening van een "bijlman" zien. Deze tekening is nog grotendeels terug te zien in de huidige stadsplattegrond. Er is geen historische aanwijzing dat er destijds daadwerkelijk sprake van zo'n stedenbouwkundig ontwerp is geweest. Algemeen wordt daarom dan ook aangenomen dat de historische stadsontwikkeling van Utrecht hiermee geen enkel verband heeft. In Utrechtse sagen werd er wel over verteld. In Utrecht wordt overigens een kerkenkruis vermoed in het oude centrum van de huidige stad, waarvoor wel historische aanwijzingen zijn dat deze destijds mogelijk gepland was.

De tekening van de Utrechtse geoglief is terug te vinden in oude stadsplattegronden. Aangezien gedetailleerde stadsplattegronden in Nederland pas werden gemaakt vanaf de 16e eeuw, zijn er ook voor de stad Utrecht geen oudere bekend. Eén van die eerste plattegronden komt uit 1572, waar de geoglief van de "bijlman" in is te herkennen. Diverse opmerkelijke plekken in en rond de geoglief vallen samen met onder meer bekende gebouwen en straatnamen in Utrecht.

Opmerkelijke plekken in en rond de geoglief[bewerken | brontekst bewerken]

In de tekening vindt men tevens bij de rechtervoet het Ledig Erf. Aan de linkerkant van de plattegrond komt men vervolgens van zuid naar noord de Haverstraat, Strosteeg, Zadelstraat en het Paardenveld tegen. In het noordoosten nog opmerkelijke namen als de Witte Vrouwen en het Wolvenplein. De woonwijken noord en zuid buitengrachts van het geoglief staan vandaag de dag respectievelijk bekend als de Vogelen- en Watervogelenbuurt. Verder heden ten dage nog buitengrachts aan de zuidoostkant een woonwijkje met straatnamen van bomen.

Historische stadsontwikkeling[bewerken | brontekst bewerken]

In eerste instantie gebouwd op de fundamenten van het Romeinse castellum Traiectum ontwikkelde Utrecht zich vanaf 695 als bisdom en handelsstad. In 1122 verkreeg Utrecht stadsrechten. Gebruikmakend van het daaraan verbonden recht op een ommuring van de stad, werd dat jaar begonnen met het aanleggen van een omwalling met stadsbuitengracht. In verband met de in datzelfde jaar aangebrachte afdamming van de Kromme Rijn bij Wijk bij Duurstede, waardoor de waterhuishouding in de stad veranderde, werd ook begonnen met het graven van het zuidelijk deel van de Oudegracht en werd verbonden met het noordelijk deel van de Oudegracht die waarschijnlijk al reeds in de 10e eeuw was gegraven. In 1254 werd, na de negendaagse grote stadsbrand van een jaar eerder, begonnen met de bouw van de huidige Domkerk. Daarop volgde de bouw van de Domtoren in 1320 die in 1381 werd voltooid. Rond 1391 werden daarbij andere grachten waaronder de Nieuwegracht en de Drift aangelegd. Al deze (water-)bouwkundige werken zijn vandaag de dag nog terug te vinden in en rond het lijnenspel van de "bijlman".

Kerkenkruis[bewerken | brontekst bewerken]

Utrechts kerkenkruis
Zie Kerkenkruis voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Mogelijk is er een kerkenkruis in Utrecht aangebracht. Het kerkenkruis zou bedacht zijn op initiatief van keizer Hendrik III. Het plan zou grotendeels zijn uitgevoerd door de toenmalige Utrechtse bisschop Bernold. Het Utrechts kerkenkruis wordt door sommige historici betwijfeld, met name omdat er pas in 1898 voor het eerst schriftelijk melding van werd gemaakt.

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]