Georg Albrecht Klebs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Georg Albrecht Klebs
Georg Albrecht Klebs
Volledige naam Georg Albrecht Klebs
Geboren 23 oktober 1857
Overleden 15 oktober 1918
Geboorteland Duitsland
Bekend van plantenfysiologie
Standaardafkorting G.A. Klebs
Toelichting
De bovenaangeduide standaardaanduiding, conform de database bij IPNI, kan gebruikt worden om Georg Albrecht Klebs aan te duiden bij het citeren van een botanische naam. In de Index Kewensis is een lijst te vinden van door deze persoon (mede) gepubliceerde namen.
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Georg Albrecht Klebs (Neidenburg (Oost-Pruisen ), 23 oktober 1857 - Heidelberg, 15 oktober 1918) was een Duits botanicus. Zijn botanische auteursafkorting is G.A. Klebs.

Klebs studeerde in Königsberg naast chemie, botanica en zoölogie ook filosofie en kunstgeschiedenis maar koos uiteindelijk voor de botanica. Hij promoveerde bij Anton de Bary in Straatsburg in 1879. Hij vervolledigde zijn opleiding bij de plantenfysiologen Julius Sachs in Würzburg en Wilhelm Pfeffer in Tübingen, bij wie hij in 1883 de habilitatie behaalde en van wie hij assistent werd. In 1887 werd hij benoemd tot hoogleraar in Basel. In 1898 nam hij een leerstoel aan de universiteit van Halle aan en in 1907 volgde hij de overleden Ernst Hugo Heinrich Pfitzer op in Heidelberg.

Klebs bestudeerde vooral de fysiologie van plantencellen, de groei en voortplanting van lagere planten (algen, schimmels), en de invloed van externe factoren (licht, vochtigheid, zuurstof, temperatuur...) op de ontwikkeling van planten.

Hij is de wetenschappelijke auteur van talrijke taxa, waaronder de algengeslachten Phytodinium met het holotype Phytodinium simplex en Gloeodinium met het holotype Gloeodinium montanum (tegenwoordig beschouwd als een taxonomisch synoniem van Rufusiella insignis (Hassall) A.R.Loeblich).

Zijn vrouw Luise (geboren Sigwart) was egyptologe en zijn broer Elimar historicus in Marburg.

Eponymie[bewerken | brontekst bewerken]

Het bacteriëngeslacht Klebsiella Pascher (1931) en de algengeslachten Klebsimastix B.V. Skvortzov (1969), Klebsina P.C. Silva (1970) en Klebsormidium P.C. Silva, K.R. Mattox & W.H. Blackwell Jr. (1972) zijn naar hem genoemd.[1]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]