Georg-August-Universität Göttingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Georg August-Universiteit)
Georg-August-Universiteit
Georg-August-Universität Göttingen
Georg-August-Universität Göttingen
Motto In publica commoda
Locatie Göttingen, Duitsland
Opgericht 1737
Voorzitter Metin Tolan
Studenten 25.377 (2012)
Personeel 11.876
Lid van Coimbragroep
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

De Georg-August-Universität in Göttingen is met ruim 25.377 studenten (2012) de oudste nog bestaande en grootste universiteit in de Duitse deelstaat Nedersaksen.

Hiermee verbonden is de Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen (SUB Göttingen), met ook het Göttinger Digitalisierungszentrum.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De universiteit werd in 1737 gesticht door George II August, keurvorst van Hannover en koning van Groot-Brittannië. De instelling ontwikkelde zich in korte tijd tot een van de grotere in Europa en telde vanaf het begin al belangrijke geleerden tot zijn medewerkers.

In 1837 deed zich aan de Göttinger universiteit het incident voor van de Zeven van Göttingen. Nadat de koning van Hannover bij Koninklijk Besluit de vrijheid van meningsuiting ernstig had beperkt, publiceerden zeven hoogleraren, waaronder de beroemde gebroeders Grimm, een scherp protest. De koning liet ze daarop alle zeven ontslaan. Drie van hen werden zelfs verbannen. De zeven hoogleraren werden al spoedig over geheel Duitsland als helden en martelaars beschouwd. De koning werd enkele jaren later gedwongen om zijn autoritaire grondwetswijziging terug te nemen.

Rond 1900 was de universiteit hét centrum van de theoretische natuurkunde en wiskunde in Europa. Tal van beroemde geleerden waren eraan verbonden, gaven er gastcolleges of studeerden er: Leó Szilárd, Edward Teller, Robert Oppenheimer, Albert Einstein, Carl Friedrich Gauss, Niels Bohr, David Hilbert, Wilhelm Hillebrand, Bernhard Riemann, Max Planck en vele anderen. Toen de nazi's in 1933 aan joden verboden om les te geven of te studeren vertrokken velen van hen naar het buitenland. Deze braindrain is de universiteit nooit meer te boven gekomen en tegenwoordig heeft de stad nog steeds dezelfde universiteit, maar haar vooroorlogse status van wereldwijd leidinggevend instituut in natuur- en wiskunde heeft ze tot op heden niet meer bereikt.

Bekende medewerkers en studenten[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Georg-August-Universität Göttingen van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.