George McClellan

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
George Brinton McClellan
GeorgeMcClellan.jpeg
Geboren 3 december 1826
Philadelphia, Pennsylvania
Overleden 29 oktober 1885
Orange, New Jersey
Politieke partij Democraat
Partner Ellen Mary Marcy McClellan
Religie Presybyteriaan
24e gouverneur van New Jersey
Aangetreden 15 januari 1878
Einde termijn 18 januari 1881
Voorganger Joseph D. Bedle
Opvolger George C. Ludlow
Portaal  Portaalicoon   Politiek

George Brinton McClellan (Philadelphia (Pennsylvania), 3 december 1826 - Orange (New Jersey), 29 oktober 1885) was generaal-majoor (en korte tijd opperste generaal) in het Noordelijke leger tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog.

Hij was opgeleid aan de Amerikaanse militaire academie in West Point en diende onder generaal Winfield Scott in de Mexicaans-Amerikaanse oorlog (1846-1848). In 1857 verliet hij het leger om bij een spoorwegmaatschappij te werken. Toen in 1861 de burgeroorlog uitbrak keerde hij terug in het leger.

Aan het begin van de oorlog organiseerde en trainde hij het vrijwilligersleger van de Unie. Hij was iemand die alles tot in de puntjes plande en voorbereidde, maar zijn leiderschap in de chaos van een veldslag liet te wensen over. Hij werd ervan beschuldigd incompetent en overdreven voorzichtig te zijn, en hij miste de drang om de oorlog te winnen die zijn tijdgenoten Ulysses S. Grant, Robert E. Lee en William T. Sherman kenmerkte.

McClellan leek ook nooit te begrijpen dat hij het vertrouwen moest behouden van president Abraham Lincoln. Na zijn falen in en na de Slag bij Antietam, waarin Lees' leger ontkwam hoewel Lees' plannen in McClellans handen waren gevallen, ontsloeg Lincoln hem.

Daarop besloot McClellan als presidentskandidaat namens de Democraten tegen Lincoln aan de verkiezingen van 1864 deel te namen; wat hij verloor. Na de oorlog werd hij verkozen tot gouverneur van New Jersey en schreef diverse boeken, vooral om zijn gedrag tijdens de burgeroorlog te verdedigen.