Ger van Elk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Ger van Elk
Ger van Elk (1983)
Ger van Elk (1983)
Persoonsgegevens
Geboren Amsterdam, 9 maart 1941
Geboorteland Vlag van Nederland Nederland
Nationaliteit Vlag van Nederland Nederland
Beroep(en) kunstschilder, beeldhouwer
Oriënterende gegevens
Jaren actief ca. 1966 - heden
Stijl(en) conceptuele kunst
RKD-profiel
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Ger van Elk (Amsterdam, 9 maart 1941) is een Nederlands beeldend kunstenaar die onder meer sculpturen, beschilderde fotowerken, installaties en filmwerken maakt. Zijn werk wordt over het algemeen gerekend onder de conceptuele kunst en arte povera.

Samen met Marinus Boezem, Wim T. Schippers en Jan Dibbets wordt van Elk gezien als de één van de belangrijkste vertegenwoordigers van deze stromingen in Nederland,[1][2] Onder meer het Van Abbemuseum en de Tate Gallery in Londen[3] hebben werk van Van Elk. In zijn werk speelt reflectie op de kunstgeschiedenis een belangrijke rol.

Biografie[bewerken]

Ger van Elk volgde zijn opleiding op het Instituut voor Kunstnijverheidsonderwijs (de huidige Rietveldacademie). Hij studeerde ook kunstgeschiedenis in Los Angeles (1961-1963) en Groningen (1965-1966). Hij begon zijn carrière als kunstenaar in de jaren zestig, toen hij het A-dynamisch manifest ondertekende, waarmee hij samen met Wim T. Schippers en Bob Wesdorp pleitte voor de vervaardiging van kunstwerken waarin op geen enkele manier de persoonlijke expressie van de kunstenaar van belang is. Zijn eerste tentoonstelling van landelijk belang vond plaats in het Van Abbemuseum in 1973. Een belangrijke Belgische evenknie in de conceptkunst was Danny Matthys uit Gent.

In 1967 richtte Van Elk samen met Jan Dibbets en Reinier Lucassen het Internationaal Instituut voor de Herscholing van Kunstenaars op, dat verantwoordelijk was voor een aantal manifesten en projecten in de stijl van de conceptuele kunst.

Van 1969 tot 1972 legde Van Elk zich steeds meer toe op werken met dia- en filmbeelden. Van Elk heeft enige tijd in Los Angeles gewoond, waar hij bevriend raakte met gelijkgezinde kunstenaars als William Wegman en de Nederlander Bas Jan Ader, met wie hij studeerde op een kunstopleidingsinstituut aldaar.

Van Elk was docent aan Ateliers '63 in Haarlem van 1972 tot 1981 en aan de École des Beaux-Arts in Parijs (1994-1995). Hij ontving verschillende prijzen voor zijn werk zoals de David Röell Prijs van het Prins Bernhard Cultuurfonds in 1982, J.C. van Lanschotprijs voor de Beeldhouwkunst in 1996 en de Oeuvreprijs van het Fonds voor beeldende kunsten, vormgeving en bouwkunst in 2004.

Het werk van Van Elk bevindt zich in vele collecties zoals het Van Abbemuseum in Eindhoven en in de Rabo Kunstcollectie met vestiging in Utrecht[4]

Geselecteerde solotentoonstellingen[bewerken]

2012
  • 'As is, as was / As was, as is', Borzo & Grimm Gallery, Amsterdam
  • 'Ger van Elk: curated by Gijs van Tuyl', Galerie Bob van Orsouw, Zürich
2011
  • 'Conclusions', Borzo, Amsterdam
2009
  • 'Een keuze vanaf 1966', Galerie de Expeditie, Amsterdam

Prijzen[bewerken]

  • David Röell Award (1982)
  • Van Lanschotprijs (1996)
  • Oeuvreprijs Fonds BKVB (2004) voor zijn gehele oeuvre.[5].

Externe links[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties