Gerlach Cornelis Joannes van Reenen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gerlach Cornelis Joannes van Reenen

Gerlach Cornelis Joannes van Reenen (Amsterdam, 30 september 1818's-Gravenhage, 31 mei 1893) was een Nederlands politicus.

Van Reenen, lid van de familie Van Reenen, was een conservatief, steunpilaar van koning Willem III. Hij was burgemeester van en Tweede Kamerlid voor de gemeente Amsterdam.

Zijn burgemeesterschap werd gekenmerkt door zijn weerstand tegen de gevolgen van de Gemeentewet van J.R. Thorbecke, waardoor hij niet alléén de stad kon besturen, maar de macht met de wethouders en de gemeenteraad moest delen. Toen Willem III in 1853 het vertrouwen in Thorbecke opzegde wegens het niet adequaat reageren op het herstel van de bisschoppelijke hiërarchie in Nederland zag Van Reenen zijn kans schoon en werd door de koning benoemd tot minister van Binnenlandse zaken in het nieuwe Kabinet-Van Hall-Donker Curtius.

Naderhand was hij enige jaren Kamervoorzitter. Hij weigerde in 1856 een verheffing tot baron, maar werd in 1876 wel verheven tot jonkheer. Als vicepresident van de met het koninklijk gezag beklede Raad van State fungeerde hij in de nadagen van Willem III in feite als onderkoning van Nederland. Na 's konings overlijden was hij voorzitter van de voogdijraad van de minderjarige koningin Wilhelmina.

Bronnen, noten en/of referenties
  • De informatie op deze pagina, of een eerdere versie daarvan, is geheel of gedeeltelijk afkomstig van www.parlement.com. Overname is toegestaan met bronvermelding.
Voorganger:
P. Huidekoper
Burgemeester van Amsterdam
1850-1853
Opvolger:
H. Provó Kluit
Voorganger:
J.R. Thorbecke
Minister van Binnenlandse Zaken
1853-1856
Opvolger:
G. Simons
Voorganger:
W.A. Baron van Schimmelpenninck van der Oye
Voorzitter van de Tweede Kamer
1858-1869
Opvolger:
W.H. Dullert
Voorganger:
Æneas Mackay
Vicepresident van de Raad van State
1876-1893
Opvolger:
Johan Æmilius Abraham van Panhuys