Germaans heidendom

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Samenvoegen naar Iemand vindt dat de inhoud van dit artikel ingevoegd zou moeten worden in Germaanse mythologie, of dat er een duidelijkere afbakening tussen beide artikelen dient te worden gemaakt. Als de tekst wordt ingevoegd, dient dit artikel een redirect te worden (hier melden).

Het Germaans heidendom is een vorm van voor-christelijk heidendom zoals dat werd aangehangen door de Germanen. Dit veelgodendom was gebaseerd op de Germaanse mythologie, waarvan de Noordse mythologie het best bewaard is gebleven door de geschreven werken van de IJslandse schrijver Snorri Sturluson uit de 13e eeuw.

1rightarrow blue.svg Zie Germaanse mythologie voor het hoofdartikel over dit onderwerp.

Kerstening[bewerken]

1rightarrow blue.svg Zie ook Kerstening

Rond het jaar 500 bekeerden de West-Germaanse Franken zich razendsnel tot het christendom. Het Frankische Rijk breidde zich in de eeuwen daarna fors uit, en elke overwonnen Germaanse stam werd uiteindelijk gekerstend. Hier was veel verzet tegen en er werden dan ook veel oorlogen om gevoerd. Met name de strijd van de Friezen onder leiding van Radboud tegen het christendom is zeer fel geweest; Radboud weigerde zich te bekeren en verwoestte in 679 de kerk van Utrecht. Ook de Saksen verzetten zich hevig tegen de kerstening en de Franken voerden van 772 tot 804 oorlog tegen hen (Saksenoorlogen). Uiteindelijk moesten de Saksen hun goden afzweren met de Oudsaksische doopgelofte, en zich overgeven aan de christelijke god.

De Noord-Germaanse stammen hebben de kerstening later ondervonden. Tijdens de verhuizingen van de Vikingtijd kwamen Scandinavische plunderaars en handelaren in aanraking met het christelijke Europa, en geleidelijk vonden onderdelen van deze nieuwe godsdienst hun weg terug naar Scandinavië. Terwijl zij zich tegen de druk van zendelingen verzetten, behielden de meeste Vikingen hun oude geloof tot ver in de 11e eeuw, en leken de voordelen van beide geloven tegen elkaar af te wegen.[1]

Zie ook[bewerken]

Voetnoten[bewerken]

  1. Konstam, A. (2005) Historical Atlas of the Viking World. Mercury Books Londen