Gerrie van Maasdijk

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Gerrie van Maasdijk
Gerrie van Maasdijk (1945)
Achtergrondinformatie
Naam Iohann Gerhard van Maasdijk
Geboren 15 december 1906
Geboorteplaats Breda
Overleden 1997
Overlijdensplaats Sankt Wolfgang
Land Nederland
Bekend van De Telegraaf
Functies
1949−1956 Algemeen secretaris van de hofhouding en kamerheer buitengewone dienst van koningin Juliana
Portaal  Portaalicoon   Media

Mr. dr. Iohann Gerhard (Gerrie) van Maasdijk (Breda, 15 december 1906Sankt Wolfgang, 1997) was voor de Tweede Wereldoorlog journalist voor De Telegraaf, en van 1949 tot 1956 algemeen secretaris van de hofhouding en later kamerheer in buitengewone dienst van koningin Juliana.

Van Maasdijk trouwde in 1942 met Pauline Henriette Leopoldine barones van Tuyll van Serooskerken (1914-1974), een van de beste vriendinnen van koningin Juliana. Zijn dagboeken vormen de basis van het boek ZKH, Hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid van Harry Veenendaal en Jort Kelder.

Eind februari 1950 lichtte Van Maasdijk zijn goede vriend Cees Fock in over een op handen zijnde staatsgreep tegen Soekarno waarbij stafleden van de prins en de prins-gemaal zelf mogelijk bij betrokken waren. Cees Fock was op dat moment secretaris-generaal van het ministerie van Algemene Zaken. Van Maasdijk werd door prins Bernhard ontslagen als algemeen secretaris, maar koningin Juliana nam hem in dienst als kamerheer in buitengewone dienst. In 1956 was het Van Maasdijk die op verzoek van koningin Juliana achterhaalde dat prins Bernhard de bron was achter het Hofmans-artikel in het Duitse weekblad Der Spiegel. Mede hierdoor werd zijn positie aan het hof onhoudbaar. Hij nam in 1956 ontslag. Hij was president-commissaris en grootaandeelhouder van De Telegraaf.

Cees Fasseur schreef in zijn boek Juliana & Bernhard, het verhaal van een huwelijk dat Van Maasdijk het verhaal van de betrokkenheid van prins Bernhard bij de coup van Westerling had verzonnen uit rancune vanwege zijn ontslag.

Van Maasdijk was een broer van de Haagse NSB-burgemeester Henri van Maasdijk (1904-1985).

Bibliografie[bewerken | brontekst bewerken]

  • Eene vergelijkende studie over credietverleening onder hypothecaire dekking in Duitschland en in Nederland. 's-Gravenhage, 1932 (proefschrift).
  • Andermaal schuldig!. Amsterdam [etc.], 1946.
  • Edel wild. Natuur in gevaar. Amsterdam [etc.], 1948.
  • Het ken-getal 3.5.39 : de code van de derde wereldcrisis. Amsterdam [etc.], 1948.
  • ZKH. Hoog spel aan het hof van Zijne Koninklijke Hoogheid. De geheime dagboeken van mr.dr. I.G. van Maasdijk. Bezorgd door H.F. Veenendaal en J.P.W. Kelder. Amsterdam, 2009.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gerrie van Maasdijk van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.