Gerrit de Jager

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gerrit de Jager (Amsterdam, 1954) is een Nederlands striptekenaar, vooral bekend om De familie Doorzon en Roel en zijn beestenboel.

Biografie[bewerken]

Samen met Wim Stevenhagen heeft hij gestudeerd aan de Rietveld Academie in Amsterdam. In het alternatieve magazine De Vrije Balloen publiceerden ze samen onder het pseudoniem "Prutswerk". Samen schreven ze verschillende series zoals "De familie Doorzon", "Roel en zijn beestenboel" en "Bert J. Prulleman". In 1980 is hun eerste album "De familie Doorzon" uitgegeven. Dit album heeft de Stripschapspenning gewonnen.

In 1984 is de samenwerking beëindigd en is De Jager alleen verder gegaan met "De familie Doorzon" en "Roel en zijn beestenboel".

Begin jaren 90 maakt hij een uitstapje naar televisie, aanvankelijk als tekstschrijver en animator bij Verona en later als schrijver van de sitcom De Vereenigde Algemeene. In 1993 nodigt Teleac-regisseur Hans Claessen hem en Theo Uittenbogaard uit een cursus 'milieu-vriendelijk huishouden' te bedenken, die niet op een cursus moet lijken. De Jager, Claessen en Uittenbogaard schrijven een 12-delige comedy met in de hoofdrollen Michiel Romeyn en John Buijsman, waarvoor hij de namen en de titel verzint Hoeksteen & Groenstrook, en die gespeeld wordt in stripboek-achtig decor. De Jager verzorgt ook de illustraties in het begeleidende boek. Hij verkeert na afloop in blinde woede als hij ontdekt dat Teleac, de comedy niet alleen rond middernacht programmeert, maar het ook nog een 'cursus' noemt met de titel "Consument & Milieu". De kijkcijfers zijn dan ook drastisch laag. Teleac besluit hierop humor te mijden. De doe-het-zelf winkelketen Gamma spint er garen bij, want het begint een reclame-campagne met eveneens twee kibbelende buurmannen, geheel geïnspireerd door de heren Hoeksteen & Groenstrook -sterker nog: één van de acteurs is ook daarin John Buijsman. Sinds augustus 2010 levert hij de dagelijkse cartoon op de website nu.nl.

Series[bewerken]