Geryones

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geryones bestegen door Vergilius, Dante nog angstig trillend: Detail van een houtsnede van een uitgave van La divina commedia door Landino, Venetië, 1497

Geryones of Geryon is een monster uit de Griekse mythologie, een reus met drie lijven, oftewel drie hoofden en zes armen en handen. Hij was de zoon van Gaia. Geryones leefde op een eiland in het verre westen, Eurytheia. Herakles moest de kudde van Geryones naar Mykene brengen. Hij leende een boot van Helios, de Zonnegod, en voer daarmee naar het eiland van Geryones. Hij doodde de bewaker van de kudde en begon de runderen in de richting van het strand te drijven. Toen Geryones dit merkte, kwam hij dreigend op hem af. Drie welgemikte schoten van Herakles door de drie kelen van het monster maakten een eind aan zijn leven.

In een andere versie moest Herakles hem van de grond tillen en wurgen, want hij kon niet gedood worden als hij in contact was met zijn moeder, de aarde.

In de middeleeuwen ontstond een andere voorstelling van Geryones als samengesteld uit delen van drie verschillende dieren (op basis van de "drie lijven" die hij volgens klassieke beschrijvingen had; vgl. Chimaera). In deze vorm komt hij voor in De goddelijke komedie, als vliegend, draakachtig wezen met een mensenhoofd.