Geschiedenis van Liechtenstein

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mee bezig Mee bezig
Aan dit artikel of deze sectie wordt de komende uren of dagen nog druk gewerkt.
Klik op geschiedenis voor de laatste ontwikkelingen.

De geschiedenis van Liechtenstein is de geschiedenis van het kleine Alpenlandje dat ingeklemd ligt tussen Zwitserland en Oostenrijk.

Prehistorie en de Romeinen[bewerken]

In de vroege steentijd werd het Rijndal al bewoond. Er bloeide vele culturen in het dal, daar zijn ook overblijfselen van gevonden. Tussen 400 v. Christus en 15 V. Christus trokken de Kelten door het Rijndal. Hun invloed is onder andere nog te zien in de plaatsnamen Schaan en Bendern. In 15 V. Christus werd Liechtenstein ingedeeld bij de provincie Raetia. In 212 kregen de zogenaamde Retiërs het Romeinse burgerrecht. Pas in de 5e eeuw verlieten de Romeinen Raetia. Liechtenstein was in de provincie Raetia belangrijk, want door het Rijndal liep een belangrijke Romeinse heerweg. In de Romeinse tijd werden de inwoners van Liechtenstein al bekeerd tot het christendom, maar na het vertrek van de Romeinen vervielen zij weer tot het heidendom.

Middeleeuwen[bewerken]

Na het vertrek van de Romeinen bezetten de Alemannen het gebied wat vroeger Raetia besloeg. In 536 kwam het gebied aan de Franken. Er werd een prinsbisdom gesticht, het prinsbisdom Chur, met als hoofdstad de stad Chur in de buurt van Liechtenstein. Rond het jaar 1000 kregen de graven van Bregenz de macht in handen in het huidige Liechtenstein. Door vele erfenissen werden landen gesplitst en zo ontstond in 1342 het graafschap Vaduz. Toen de Habsburgers later (in 1363) Tirol bezetten, lieten die ook hun oog vallen op het huidige Liechtenstein. Als antwoord verenigden veel ridders zich, of werkte in ieder geval samen. Zo ging Liechtenstein, nog steeds niet één staat, de Nieuwe Tijd in.

1500-1719[bewerken]

1945 tot nu[bewerken]

In september 1990 werd het lid van de Verenigde Naties en een jaar later werd het een volwaardig lid van de EFTA. Voorts is het ook lid van de EER sedert 1995.