Gewone kameleonspin

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

[[]]

Gewone kameleonspin
Krabspinnen pakken prooien die groter zijn dan zijzelf, zoals vlinders en hier een wesp.
Krabspinnen pakken prooien die groter zijn dan zijzelf, zoals vlinders en hier een wesp.
Taxonomische indeling
Rijk: Animalia (Dieren)
Stam: Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse: Arachnida (Spinachtigen)
Orde: Araneae (Spinnen)
Familie: Thomisidae (Krabspinnen)
Geslacht: Misumena
Soort
Misumena vatia
(Clerck, 1757)
Afbeeldingen Gewone kameleonspin op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Gewone kameleonspin op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Beluister

(info)

De gewone kameleonspin (Misumena vatia) is een goed gecamoufleerde spin uit de familie krabspinnen.

Kenmerken[bewerken]

Het lichaam van vrouwtjes kan tien mm lang worden, terwijl de mannetjes slechts vijf mm lang worden. Jonge mannetjes kunnen vroeg in de zomer vrij klein en moeilijk te ontdekken zijn. Deze spinnen kunnen geel of wit zijn, wat afhangt van de bloem waar ze op dat moment zijn. Dankzij deze camouflage kunnen ze hun prooi verrassen.

Leefwijze[bewerken]

Deze prooien zijn bloembezoekende insecten, die bij verrassing gegrepen worden. De leeggezogen prooi blijft soms aan de bloem hangen en het is zo dat je dikwijls de spin kan ontdekken.

Verspreiding en leefgebied[bewerken]

De spin komt overal op het Noordelijk halfrond voor. In Noord-Amerika komt de spin veel voor op Guldenroede, dit is een heldergele bloem die veel insecten aantrekt, vooral in de herfst.

Voortplanting[bewerken]

De oudere vrouwtjes hebben grote hoeveelheden van naar verhouding grote prooien nodig om goed ontwikkelde eieren af te zetten. De mannetjes draven van bloem tot bloem op zoek naar de veel grotere vrouwtjes. Vaak missen ze één of twee van hun poten. Dit kan komen door roofdieren, bijvoorbeeld vogels, of gevechten met andere mannetjes. Als hij zijn vrouwtje heeft gevonden, klimt hij over haar hoofd naar de onderkant, waar hij zijn pedipalpen in het vrouwtje steekt om haar te bevruchten. De spiderlings zijn in de herfst meestal ongeveer vijf millimeter lang en brengen de winter op de bodem door. In mei van het volgende jaar vervellen ze voor de laatste keer.

Kleurverandering[bewerken]

De kleurverandering wordt mogelijk veroorzaakt door een vloeibaar geel pigment in de buitenste cellenlagen van het lichaam. Op een wit oppervlak wordt het gele pigment naar diepere cellenlagen verplaatst, zodat de binnenste laag, gevuld met het witte guanine zichtbaar wordt. Als de spin langer op een wit oppervlak blijft, wordt het gele pigment op een bepaald moment afgescheiden. Het zal dan veel langer duren om weer geel te kleuren, omdat het pigment weer opnieuw aangemaakt moet worden. De kleurverandering van wit naar geel duurt dan 10 tot 25 dagen en terug van geel naar wit duurt 6 dagen. De gele pigmenten staan bekend als kynurenine en 3-hydroxykynurenine.

Afbeeldingen[bewerken]

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]

Logo Wikimedia Commons
Commons heeft meer mediabestanden op de pagina Misumena vatia.
Vista-kmixdocked.png
Door op de afspeelknop te klikken kunt u dit artikel beluisteren. Na het opnemen kan het artikel gewijzigd zijn, waardoor de tekst van de opname wellicht verouderd is. Zie verder info over deze opname of download de opname direct. (Meer info over gesproken Wikipedia)
Bronnen, noten en/of referenties