Gian Maria Visconti

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gian Maria Visconti

Gian Maria of Giovanni Maria Visconti (7 september 1388 - 16 mei 1412) was de tweede hertog van Milaan en zoon van Gian Galeazzo Visconti en Catherina Visconti.

Hij erfde de titel van hertog toen hij 13 was, zijn moeder regeerde echter als regentes. Het hertogdom protesteerde spoedig tegen het regentschap van Catherina; uit de diverse partijen die tegen het bewind van Catherina vochten, trad ridder Facino Cane naar voren. Het voordeel halend uit Gian Maria's wreedheid, slaagde hij erin om bij Gian Maria twijfels te zaaien over Catherina. Catherina, die in Monza werd gevangen gehouden, stierf in 1404, waarschijnlijk door vergiftiging.

De hertog was berucht om zijn honden, die werden opgeleid om mensen te verscheuren. In 1408 huwde Gian Maria Antonia Malatesta, dochter van Carlo I, heer van Rimini. Toen Facino Cane in 1412 ziek in Pavia verbleef, vermoordde een groep Milanese rebellen Gian Maria voor de kerk van San Gottardo in Milaan. De stervende Facino had zijn medestanders laten zweren om Filippo Maria, Gian Maria's broer te steunen. Filippo Maria volgde Gian Maria op als hertog van Milaan.