Gilgamesh (band)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Gilgamesh is een Britse band uit het midden van de zeventiger jaren van de twintigste eeuw. Gilgamesh maakt muziek die in te delen is bij de Canterbury-scene, rock met een jazzy inslag.

Leider van de band was de keyboard-speler Alan Gowen. De band start eind 1972 met repeteren en na de nodige wisselingen wordt begin 1973 de eerste wat vastere samenstelling van de band Phil Lee op gitaar, Mike Travis op drums en Neil Murray op basgitaar. Met name de bezetting van de bas zou later nog wisselen nogal, Murray werd achtereenvolgens opgevolgd door Steve Cook, Mont Campbell en Jeff Clyne. In de tijd dat Steve Cook in de band speelt, wordt de band ook tijdelijk nog uitgebreid met Peter Leimer. De band speelt met name muziek die door Gowen gecomponeerd is. Gilgamesh zou maar een beperkt aantal (er zijn er maar een stuk of 15 bekend) liveoptredens geven.

De muziek ligt dicht aan tegen de muziek van Hatfield and the North. Eind 1973 spelen de twee bands een paar optredens samen, met onder meer speciaal daarvoor door Gowen geschreven arrangementen. In 1975 verschijn het debuutalum van de band, dat ook Gilgamesh heet.

In 1975 hield Gilgamesh op met bestaan, de musici stapten deels over naar National Health dat als octet van Gilgamesh en Hatfield leden start. Na zijn vertrek uit National Health in 1977 blies Gowen Gilgamesh nieuw leven in, dit zou leiden tot de opnames van een tweede album, "Another Fine Tune You've Got Me Into" (1978). De bandsamenstelling was naast Gowen Phil Lee, Neil Murray en Trevor Tomkins. Voor de opnames is Murray vervangen door Hugh Hopper. Na de opnames is de band ter ziele gegaan, de reïncarnatie van Gilgamesh heeft nooit live opgetreden.

In 2000 is een aantal originele opnames uit 1973-1975 uitgegeven. Deels betrof het versies van nummers van de eerste elpee, deels nog niet eerder uitgebrachte muziek. De CD bevatte ook een boekje over de muzikale carrière van Alan Gowen.


Discografie[bewerken]

1975 Gilgamesh
1978 Another Fine Tune You've Got Me Into
2000 Arriving Twice (uitgave van opnames uit 1973-1975)