Gina Lollobrigida

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gina Lollobrigida
Gina Lollobrigida
Gina Lollobrigida
Algemene informatie
Geboortenaam Luigina Lollobrigida
Geboren 4 juli 1927
Geboorteplaats Subiaco
Land Vlag van Italië Italië
Bijnaam The World's Most Beautiful Woman
Werk
Jaren actief 1946-1997
Beroep Actrice
(en) IMDb-profiel
Portaal  Portaalicoon   Film
Lollobrigida als de Koningin van Sheba (1959)

Gina Lollobrigida, eigenlijke naam Luigina Lollobrigida, (Subiaco, Italië, 4 juli 1927) is een Italiaanse actrice, die in de jaren 50 en 60 van de 20e eeuw haar grootste bekendheid kreeg door haar rollen in een aantal Hollywoodfilms. Zij was een generatiegenote van Marilyn Monroe, en werd beschouwd als de Europese en Italiaanse tegenpool van deze Amerikaanse ster. Als Italiaanse in Hollywood effende zij het pad voor haar landgenote Sophia Loren, die haar korte tijd later zou volgen en die haar faam nog zou overtreffen.

Lollobrigida was de dochter van een meubelmaker. In haar jonge jaren nam zij deel aan een aantal schoonheidswedstrijden. Bij de Miss Italia-verkiezingen van 1947 werd ze derde. Dat was het begin van een aantal optredens in Italiaanse films. In 1949 trouwde ze met de Joegoslavische arts Milko Škofič. In 1952 werd ze twee keer aan steracteur Gérard Philipe gekoppeld in de succesrijke mantel- en degenfilm Fanfan la Tulipe en in René Clairs komedie Les Belles de nuit. In 1953 maakte ze haar eerste Amerikaanse filmdebuut met de avontuurlijke komedie Beat the Devil. Daarna groeiden ook de romantische komedie Pane, amore e fantasia (1953) en het vervolg Pane, amore e gelosia (1954) uit tot grote kaskrakers.

Er volgden nog een aantal romantische komedies, die door sommige filmcritici als van mindere kwaliteit worden beschouwd, maar die wel aan haar populariteit bij het grote publiek bijdroegen. Een van de Engelse titels van de film La donna più bella del mondo (The World's Most Beautiful Woman) uit 1955 werd ook haar bijnaam.

Ze werkte ook drie keer samen met Jean Delannoy. Vooral haar optreden aan de zijde van 'bultenaar' Anthony Quinn in het op het gelijknamige werk van Victor Hugo gebaseerde historisch drama Notre-Dame de Paris (1956) werd een groot succes. King Vidors sandalenfilm Solomon and Sheba (1959) werd even gunstig onthaald.

In 1966 had Gina, nog steeds getrouwd, een affaire met de komiek Jerry Lewis, waarna ze in 1971 van haar man scheidde. In 1999 nam zij zonder succes deel aan de verkiezingen voor het Europees Parlement. Zij was ook actief als zakenvrouw en fotograaf. Tegenwoordig leidt ze een teruggetrokken leven.

Filmografie[bewerken]

Externe link[bewerken]