Giovanni Franken

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Giovanni Francesco Zacharias Franken (Rotterdam, 14 november 1977) is een Nederlandse oud profvoetballer.

Franken doorliep de gehele jeugdopleiding van Feyenoord. Hij brak echter nooit door in de Kuip. In 1998 maakte Franken zijn debuut in het betaald voetbal namens FC Dordrecht. Hij speelde 5 wedstrijden voor de club in de eerste divisiewaarna hij zwaar geblesseerd raakte. Na kort bij VVM gespeeld te hebben, trok RKC Waalwijk hem in de zomer van 1999 aan. Hij kwam tot 8 duels in competitieverband, waarna zijn contract in 2002 afliep.

Franken vertrok naar de amateurs en speelde achtereenvolgens voor DOTO, vv Barendrecht en RVVH.

In het seizoen 2004/05 werd hij met DOTO kampioen in de 1e Klasse, waardoor de club naar de Hoofdklasse (Nederlands amateurvoetbal) zaterdag promoveerde. In zijn periode bij DOTO werd eveneens de AD Rijnmond Cup tweemaal gewonnen en eenmaal de KNVB- beker voor amateurs.

In de zomer van 2006 trok vv Barendrecht hem aan en werd hij met Barendrecht kampioen in de 1e Klasse, waardoor de club naar de Hoofdklasse (Nederlands amateurvoetbal) zaterdag promoveerde na een afwezigheid van 7 jaar.

In de zomer van 2007 ging Franken naar toen 2e Klasser RVVH uit Ridderkerk. Daar werd hij speler en mede verantwoordelijk voor het technisch beleid, samen met trainer Cor Lems. In het seizoen 2007-2008 promoveerde hij met RVVH als kampioen vanuit de 2e Klasse naar de 1e Klasse. Het seizoen erop promoveerde RVVH wederom, nu via de nacompetitie naar de Hoofdklasse (Nederlands amateurvoetbal). Franken maakte de winnende treffer in de verlenging van de finale van de nacompetitie tegen de Rijnvogels.

Franken was international voor het Nederlands Antilliaans voetbalelftal, de Nederlandse Antillen. Na de mislukte campagne om kwalificatie voor het WK 2006 met Pim Verbeek als coach trok hij zich in eerste instantie terug maar Leen Looyen wist hem toch over te halen en zich weer beschikbaar te stellen. Franken deed mee op 6 februari 2008 met de Nederlandse Antillen in de met 0-1 gewonnen wedstrijd bij Nicaragua. In de finale voor kwalificatie voor de voorronde WK poules verloren de Nederlandse Antillen van Haïti met 1-0. Hierna bedankte Franken definitief als international voor de Nederlandse Antillen. In totaal speelde hij 7 interlands.

In 2010 zette Franken een punt achter zijn actieve spelersloopbaan om zich op zijn trainersloopbaan te richten.

Franken werd trainer in het seizoen 2010-2011 van RVVH dames 1 en promoveerde hij naar de nieuw opgezette Topklasse voor damesvoetbal. Daarna werd Franken trainer van RVVH 2. Franken promoveerde, na 18 jaar afwezigheid, met RVVH 2 terug naar het hoogste niveau voor reserve teams de Hoofdklasse.

In het seizoen 2013/14 neemt hij kort na de competitiestart de verantwoordelijkheid voor het eerste elftal van RVVH over, nadat Adri van Tiggelen is opgestapt. RVVH eindigt als 2e in de Hoofdklasse B en wint tevens voor de eerste maal in de historie de RN Cup.

Tevens wordt Franken in het seizoen 2013/2014 bondscoach van Aruba. Door oa overwinningen op Guam, Britisch Virgin Islands ( 7-0 grootste overwinning ooit voor Aruba ),Turk & Caicos stijgt Aruba van de 198e plaats naar de 120e plaats ( hoogste notering ooit op FiFa ranking)

Externe links[bewerken]