Giovanni Lajolo

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Giovanni Lajolo
Giovanni Cardinal Lajolo.JPG
Kardinaal van de rooms-katholieke Kerk
Wapen kardinaal
Rang kardinaal-diaken
Ambt emeritus
Titeldiakonie Santa Maria Liberatrice a Monte Testaccio
Creatie
Gecreëerd door paus Benedictus XVI
Consistorie 24 november 2007
Kerkelijke carrière
Eerdere functies 1970-1988: lid van het staatssecretariaat van de Heilige Stoel
1988-1995: secretaris van de Administratie van het Patrimonium van de Heilige Stoel
1995-2003: apostolisch nuntius in Duitsland
2003-2006: Secretaris voor de Relaties met Staten
2006-2011: president van de Pauselijke Commissie voor de Staat Vaticaanstad
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Giovanni Lajolo (Novara, 3 januari 1935) is een Italiaans geestelijke en kardinaal van de Katholieke Kerk.

Lajolo studeerde aan het kleinseminarie in Novara en aan het Pauselijk Romeins Seminarie en het Gregorianum in Rome. Hij werd op 29 april 1960 priester gewijd. Hij vertrok hierop naar München, waar hij in 1965 aan de Universiteit van München promoveerde in het canoniek recht. Hierna studeerde hij aan de Pauselijke Ecclesiastische Academie, de diplomatenopleiding van de Heilige Stoel.

Hij trad in 1970 in dienst bij het staatssecretariaat van de Heilige Stoel. Tot 1974 werkte hij op de apostolische nuntiatuur in Bonn. Hierna was hij staflid van de Raad voor de Publieke Aangelegenheden van de Kerk. In die hoedanigheid was hij nauw betrokken bij de herziening van het concordaat tussen de Heilige Stoel en Italië.

Op 3 oktober 1988 benoemde paus Johannes Paulus II hem tot titulair aartsbisschop van Caesariana en tot secretaris van de Administratie van het Patrimonium van de Heilige Stoel. Hij werd door de paus zelf gewijd, met Edward Idris Cassidy en Jose Tomas Sanchez als co-consecratoren. Op 7 december 1995 werd Lajolo benoemd tot nuntius in Duitsland. In 2003 werd hij Secretaris voor de Relaties met Staten (minister van Buitenlandse Zaken van het Vaticaan).

Op 22 juni 2006 benoemde paus Benedictus XVI hem tot president van de Pauselijke Commissie voor de Staat Vaticaanstad en dus tot feitelijk leider van de wetgevende macht van Vaticaanstad. Als secretaris voor de buitenlandse relaties werd hij opgevolgd door Dominique Mamberti. Tijdens het consistorie van 24 november 2007 werd hij kardinaal gecreëerd. Hij kreeg de Santa Maria Liberatrice a Monte Testaccio als titeldiakonie.