Givat Hamatos

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Givat Hamatos
גבעת המטוס
Wijk van Jeruzalem
Givat Hamatos (Jeruzalem)
Givat Hamatos
Kerngegevens
Gemeente Jeruzalem
Coördinaten 31° 44′ NB, 35° 12′ OL
Inwoners
(2015)
16.170[1]
Detailkaart
Kaart van Givat Hamatos
Jeruzalem, de groene lijn en de huidige gemeentegrenzen

Givat Hamatos (Hebreeuws: גבעת המטוס, "Vliegtuigheuvel") is een, in de jaren 1990 gestichte wijk van de stad Jeruzalem. Givat Hamatos ligt op een heuvel, 814 meter boven het zeeniveau ten zuiden van Jeruzalem, over de Groene Lijn, die tussen 1949 en 1967 de wapenstilstandsgrens tussen Israël en Jordanië vormde. Ten oosten van Givat Hamatos ligt de (Israëlische) bypassroad tussen Jeruzalem en Bethlehem en de kibboets Ramat Rachel, die sinds de Arabisch-Israëlische Oorlog van 1948 tot Israël behoorde. De annexatie van Oost-Jeruzalem en omliggende dorpen zijn door de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in verschillende resoluties veroordeeld.[2]

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De stichting van Givat Hamatos begon in 1990 toen de Israëlische regering caravans en andere tijdelijke bouwsels voor Ethiopische en Russische immigranten plaatste. Na het uiteenvallen van de Sovjet-Unie in 1991 kwam er massa-immigratie op gang, tegelijkertijd kwamen er veel joden uit Ethiopië naar Israël en werd er in samenwerking met toenmalige burgemeester Teddy Kollek een plan opgezet om 624 eenvoudige huizen te bouwen. In 1993 werd de bouw van dit Hollanddorp voltooid en kregen alle straten Nederlandse namen.

Givat Hamatos ligt over de Groene Lijn op de Westelijke Jordaanoever en omvat tevens 688 wooneenheden van het Arabische dorp Beit Safafa. Dit dorp was tot 1967 doormidden gedeeld door de Groene Lijn, maar ligt grotendeels op de Westelijke Jordaanoever. Vervolgens is door de aanleg van een Israëlische 'bypassroad', de Begin highway, dit deel van het dorp nogmaals in tweeën gesplitst.

Voorgenomen bouwplannen[bewerken | brontekst bewerken]

Kaart van de regio rond Beit Safafa met de Walaja Westoeverbarrière, 2011

In 2012 werd door het Joodse bestuur in Jeruzalem toestemming gegeven voor uitbreiding van woningbouw voor Givat HaMatos op landbouwgrond van Al-Walaja. De Israëlische regering heeft in oktober 2014 alsnog bouwplannen uit 2012 voor ruim 2600 woningen goedgekeurd. Als deze worden uitgevoerd zal de ring van Joodse nederzettingen, samen met Har Homa en Gilo, op de bezette Westelijke Jordaanoever langzamerhand worden gesloten.[4] Hierdoor dreigt Beit Safafa ingesloten te worden door deze nederzettingen en daardoor afgesloten van de rest van het Palestijns gebied. De bouwplannen in deze nederzettingen roepen internationaal veroordelende reacties op, waaronder die van de Verenigde Staten.[5] Bovendien vond deze goedkeuring plaats na een 'staakt-het-vuren' van het Conflict in de Gazastrook 2014.[6] Het Kabinet-Netanyahu V maakte op 15 november 2020 bekend een Joodse wijk aan de nederzetting toe te voegen met ruim 1200 woningen.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Givat HaMatos van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.