Glen Canyon Dam

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Glen Canyon Dam
Luchtfoto van de stuwdam met de Glen Canyon Dam-brug
Waterkrachtcentrale

De Glen Canyon Dam is een betonnen boogstuwdam op de Colorado-rivier in het noorden van de Amerikaanse staat Arizona, na bij Page. De dam werd in de jaren 1950 voorgesteld als onderdeel van het Colorado River Storage Project van het Bureau of Reclamation, met name om water op te slaan en gemakkelijker te kunnen verdelen en om stroom te genereren. Eerst wou men een dam bouwen in het federaal beschermde Echo Park, een keuze die meteen werd aangevochten door organisaties zoals de Sierra Club. Uiteindelijk koos men voor een hoge dam in de zuidelijker gelegen Glen Canyon. De Glen Canyon Dam werd gebouwd tussen 1956 en 1966. Eenmaal voltooid, vulde Glen Canyon - het huidige Lake Powell - zich. In 1983 begaf de dam het bijna onder grote overstromingen. De dam, die het debiet van de Colorado stroomafwaarts reguleert en die ook het landschap en de ecologie stroomopwaarts sterk heeft veranderd, blijft bijzonder controversieel en is het onderwerp van een aantal literaire werken, waaronder The Monkey Wrench Gang van Edward Abbey.

De Glen Canyon Dam is 216 meter hoog (178 meter boven de rivier), 475 meter lang en 91 meter breed. De waterkrachtcentrale bestaat uit acht Francisturbines van 155.500 pk (116.000 kilowatt). De totale capaciteit van de turbines bedraagt 1.296.000 kilowatt. Acht waterpijpen gaan via de dam over het water naar de turbines.

Net stroomafwaarts van de dam is een boogbrug, de Glen Canyon Dam Bridge, die de U.S. Route 89 over de canyon leidt. De Glen Canyon Dam-brug werd voltooid in 1964. Het doel van de brug was om de bouw van de dam te vergemakkelijken, maar tegenwoordig biedt het vooral een mooi uitzicht over de dam. Het is de op drie na hoogste brug in de Verenigde Staten en de op twee na hoogste boogbrug. Voordat deze brug en de Navajo Bridge gebouwd werden, was het 192 kilometer rijden naar de andere kant van de canyon.

Externe links[bewerken]