Gliese 581 d

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gliese 581 d-v1.jpg

Gliese 581 d was een veronderstelde derde exoplaneet die om de rode dwerg Gliese 581 zou cirkelen en zich volgens de ontdekkers waarschijnlijk in de leefbare zone van de ster zou bevinden. Hij werd in 2007 ontdekt. Nader onderzoek in 2014 wees echter uit dat Gliese 581 d niet bestaat.

De ster Gliese 581 waarom de planeet zou draaien bevindt zich in het sterrenbeeld Weegschaal, op ongeveer 20,4 lichtjaren van de Aarde verwijderd. Gliese 581 d zou ongeveer acht keer zo zwaar zijn als de Aarde en zou met een omlooptijd van 84 dagen om de dwergster draaien.

Ontdekking[bewerken]

De planeet werd in november 2007 ontdekt door een team onder leiding van Stéphane Udry, onderzoeker bij het Observatorium van de Universiteit van Genève in Zwitserland, met gebruikmaking van het HARPS instrument op de Europese Zuidelijke Sterrenwacht, de telescoop met een spiegeldiameter van 3,6 meter in het La Silla Observatorium in Chili.

Het team bestond uit onderzoekers van de universiteiten van Gèneve, Grenoble, Parijs en Lissabon.[1]

Udry's team gebruikte de Radiaalsnelheid-techniek, waarbij de grootte en massa van een planeet worden vastgesteld op basis van de storingen die de baan van de moederster induceert via de zwaartekracht.

Onderzoek door vier onderzoekers van de Pennsylvania State University en de Universiteit van Texas in Austin in 2014 wees uit dat de planeet niet bestaat. De eerder waargenomen verschuivingen in het licht worden waarschijnlijk veroorzaakt door magnetische velden op de ster zelf, vergelijkbaar met activiteit van zonnevlekken.[2]

Bronnen, noten en/of referenties