Glorie (optisch fenomeen)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Glorie waargenomen vanuit een vliegtuig
Glorie waargenomen vanuit een luchtballon
Glorie waargenomen vanaf een berg

Een glorie of aureool is een lichtverschijnsel dat zich voorkomt in een wolk of mist, wanneer de elementen niet sterk in grootte verschillen. Het wordt veroorzaakt door een combinatie van buiging (diffractie), lichtbreking en weerkaatsing (verstrooiing) en werd in 1947 verklaard door Henk van de Hulst.

Het fenomeen uit zich als een lichtkrans in de spectraalkleuren van het zonlicht, vaak rondom de schaduw van een voorwerp (vliegtuig of de waarnemer zelf). De lichtkrans kan soms uit verschillende ringen bestaan. Dit effect is verwant aan de regenboog en de krans. Net als bij het waarnemen van een regenboog moet de waarnemer de zon in de rug hebben.

Een glorie kan men waarnemen vanuit een vliegtuig wanneer het boven de wolken vliegt of bij mist en een laaghangende zon in het gebergte. Het fenomeen kan ook op bedauwd gras waargenomen worden.

Een andere benaming voor dit fenomeen is het Brockenspook. Dit is genaamd naar het Brockengebergte in Duitsland, waar vaak mistige omstandigheden heersen en dit fenomeen regelmatig spectaculaire beelden oplevert.

In China wordt dit fenomeen Boeddha's licht (佛光) genoemd.

Externe links[bewerken]