Glozel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Glozel
Plaats in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Glozel
Glozel
Situering
Regio Auvergne
Departement Allier (03)
Arrondissement Vichy
Kanton Le Mayet-de-Montagne
Gemeente Ferrières-sur-Sichon
Coördinaten 46° 2′ NB, 3° 36′ OL
Overig
Postcode(s) 03250
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Glozel is een plaats in Frankrijk in de gemeente Ferrières-sur-Sichon nabij Vichy.

In 1924 vond de jongeman Emile Fradin er naar eigen zeggen een aantal oudheidkundige voorwerpen die uit de tijd van de laatste ijstijd stamden. Naast voorwerpen die duidelijk tot de steentijd behoorden waren er echter ook een aantal tabletten met inscripties. Het leek een alfabetisch schrift van 22 tekens te zijn dat verwantschap toonde met het Fenicische alfabet, alsmede met het Tifinagh.

Een commissie geleerden verwees de vondst resoluut naar het rijk der fabelen en verklaarde het een vervalsing. Het Piltdown-drama lag de wetenschap nog vers in het geheugen. De vinder heeft echter zijn hele leven volgehouden dat hij te goeder trouw geweest was en dat de voorwerpen in het kleine museum dat hij beheerde (in Ferrières-sur-Sichon, departement Allier) echt waren. In 1977 heeft men de tabletten aan een thermoluminescentie-datering onderworpen, een techniek die in 1927 nog onbekend was. De resultaten bevestigden de hoge ouderdom van de tabletten.

De omstreden vondst van Glozel is naast het Atlantisverhaal van Plato een geliefd onderwerp van degenen die de theorie aanhangen dat er al voor het einde van de laatste ijstijd een hoge menselijke beschaving moet zijn geweest. Volgens Plato ging 9000 jaar voor zijn tijd Atlantis ten onder en de vondst in Glozel zou dan van overlevenden van deze gebeurtenis afkomstig zijn. De wetenschap blijft echter zeer sceptisch op het punt van de hoge ijstijdcultuur, vooral omdat er tussen het einde van de ijstijd (circa 11.000 jaar geleden en inderdaad zo'n 9000 jaar voor Plato) en het ontstaan van de eerste goedgedocumenteerde beschavingen (Sumer, Egypte enzovoort) wel een erg groot gat zit.

Externe links[bewerken]

Vallei bij Glozel.