Gmail

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Gmail
Ontwikkelaar Google
Recentste versie  
(4 december 2008)
Besturingssysteem Multiplatform
Geschreven in Google Closure Tools (JavaScript)
Categorie E-mailclient
Licentie Freeware
Website (en) Officiële website
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Gmail (voluit Google Mail) is een gratis e-maildienst van Google, met 15 GB opslagruimte per gebruiker. Deze ruimte wordt continu vergroot.

Geschiedenis[bewerken]

Google kondigde op 1 april 2004 de lancering aan van een e-maildienst die één gigabyte opslagruimte biedt. De eerste berichten werden afgedaan als een 1 aprilgrap, aangezien Google al eerder grappen had gemaakt op 1 april. Bovendien was de aangekondigde ruimte van 1 gigabyte van hun dienst extreem groot voor die tijd. Een mailbox in de orde van 2 tot 30 megabyte was toen gebruikelijk.

Pas in de dagen na 1 april en door de volharding van Google dat het geen grap was, groeide het besef dat Google het echt meende.

Op 1 april 2005 is de opslagcapaciteit ruim verdubbeld, van 1 naar 2,5 GB, op 24 april 2012 werd deze van 7,5 GB verhoogd naar 10 GB. De capaciteit vergrootte elke seconde. In 2013 werd de totale capaciteit naar 15 GB gebracht, weliswaar verdeeld over Gmail, Google Drive en Google+.

Grootte mailboxen[bewerken]

Het idee van Google met zijn Gmail is dat de gebruikers alle berichten bewaren in het archief, wat mogelijk wordt gemaakt door de aanzienlijke opslagruimte (een gigabyte geeft ruimte voor ongeveer 500.000 pagina's e-mail).[1] Hierdoor krijgen de gebruikers van Gmail een enorm archief op termijn, waarvoor nu zelfs programma's op het internet te vinden zijn, die de gebruiker de mogelijkheid geven om het als een virtuele schijf te gebruiken. Met de zoektechnologie van Google verwerkt in Gmail kan de gebruiker snel alle berichten terugvinden. Dit is vergelijkbaar met de dienst Google Discussiegroepen waar men kan zoeken in een gigantisch archief van Usenetberichten.

Vergelijking met andere aanbieders[bewerken]

De populaire e-maildienst Windows Live Hotmail (kortweg ook wel Hotmail genoemd), van Microsoft, gaf voor de komst van Gmail slechts twee megabyte ruimte aan haar gebruikers. Sinds de aankondiging van Google hebben vele aanbieders van gratis e-mail hun mailboxen aanzienlijk groter gemaakt. De grootste spelers op de markt, Hotmail en Yahoo!, gingen steeds omhoog met hun opslagruimte. Gebruikers van Yahoo hadden een inbox van één gigabyte. Meerdere minder bekende aanbieders evenaarden Gmail door ook 1-gigabyte-accounts aan te bieden. In maart 2007 kondigde Yahoo! een onbeperkte opslagruimte aan[2]. Hotmail ging in de zelfde tijd ook flink omhoog met de opslagruimte. Eerst bood het mailboxen met een grootte van 2 gigabytes aan, later ging die nog een keer omhoog naar 5, en inmiddels (februari 2009) is deze ook naar onbeperkt uitgegroeid. De concurrentie is dus flink aanwezig.

De Nederlandse provider XS4ALL heeft haar mailbox van twintig naar 500 megabyte verhoogd. Daarmee werd zij de eerste Nederlandse provider die meer dan twintig megabyte aanbood. Maar er zijn wel voorwaarden, bijvoorbeeld dat gebruikers eerst de nieuwe spamfilter moeten activeren.

Chatten in Gmail[bewerken]

Sinds begin mei 2006 is het mogelijk te chatten in Gmail. Chatten in Gmail kan met een webbrowser of met Google Talk. Met Google Talk kan men naast chatten ook een gesprek voeren. Het is mogelijk om te chatten met mensen die ook een Gmail-account hebben en met mensen binnen het Jabber netwerk. Chatten is pas mogelijk als er een uitnodiging is verstuurd en deze wordt geaccepteerd. Sinds november 2008 is het mogelijk om ook gebruik te maken van een webcam binnen de chatdienst van Gmail. Hiervoor is wel de installatie van een plug-in op de computer vereist.

Privacy[bewerken]

Het Gmail-project wordt gefinancierd door middel van targeted text ads, dezelfde methode die het bedrijf ook in zijn zoekmachine toepast. Mailtjes worden door een computerprogramma gescand en er worden tekstadvertenties getoond die aansluiten op de tekst van het e-mailtje. Hierdoor zal het mogelijk zijn om advertenties te laten zien die aansluiten bij de interesses van de gebruiker en de inhoud van de e-mails die men leest.

Een e-mail met als tekst "Ken jij een goed hotel in Parijs" zou zodoende vergezeld kunnen gaan van advertenties voor hotels in Parijs. Google bezweert de privacy van gebruikers hierbij te respecteren. Google verwacht met de opbrengsten van deze gepersonaliseerde reclame van Gmail winst te kunnen maken. Overigens vertragen deze advertenties de snelheid van de internetverbinding nagenoeg niet en verschijnen ze niet in een pop-up, waardoor de overlast beperkt blijft.

Aanmelden[bewerken]

Sinds begin 2007 is het mogelijk je direct aan te melden bij Gmail. Eerder was daarvoor een uitnodiging vereist, die door Gmail-gebruikers kon worden verstuurd.

Er ontstond een jacht op het verkrijgen van een uitnodiging voor Gmail. Vele bestaande gebruikers verkochten hun uitnodigingen op veilingsites zoals eBay, iets wat door Google verboden is. Ook op diverse fora en nieuwsgroepen doken verzoeken en voorstellen tot ruilhandel op om een uitnodiging te kunnen bemachtigen.

Gmail is op 7 juli 2009 door Google uit de bètafase gehaald, omdat gebruikers het programma veilig vonden.

De naam[bewerken]

Begin 2007 oordeelde het Harmonisatiebureau voor de interne markt van de Europese Unie dat Google in de EU de naam Gmail niet mag gebruiken.[3] Het bureau baseerde zich op een rechterlijke uitspraak in Duitsland, waar een Daniel Giersch al langer een e-maildienst met de naam G-mail levert. Google stelde echter dat een verbod alleen voor Duitsland en het Verenigd Koninkrijk zou gelden, aangezien het bedrijf de naam Gmail in alle andere EU-landen op tijd zou hebben gedeponeerd als merk.[4] Door deze uitspraak hebben Google-e-mailadressen die in Duitsland worden aangemaakt de extensie @googlemail.com.

Google Inbox[bewerken]

In 2014 bracht Google een nieuwe mailapplicatie uit: Google Inbox. Deze applicatie heeft verschillende functionaliteiten. De gebruiker kan zijn mails ordenen in verschillende groepen, die standaard door Google zijn ingesteld of hij zelf kan maken. Anno 2015 moeten geïnteresseerden een uitnodiging aanvragen wil men Google Inbox kunnen gebruiken. Alleen Gmailgebruikers kunnen gebruikmaken van deze applicatie. Deze applicatie werkt op Android, IOS en in internetbrowsers.

Trivia[bewerken]

  • Oorspronkelijk was er op Gmail geen knop voor het direct verwijderen van berichten. Je kon berichten wel verwijderen in meerdere stappen. Het idee was dat er toch zoveel ruimte was dat je alles in het archief kon laten zitten. Op verzoek van vele gebruikers is er sinds februari 2006 toch een verwijderknop.
  • Dankzij de enorme opslagcapaciteit van Gmail kwamen er programma's op het internet waarmee deze ruimte als opslag kan worden gebruikt voor computerbestanden. Een van de bekendste programma's is GMail Drive.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties