Gonade

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
A. Vóór embryonale differentiatie, de geslachtsklieren en het voortplantingskanaal (ductus Wolff = blauw en ductus Müller = rood) B. Via de genproducten van het Y-chromosoom vindt er een differentiatie naar testikels plaats door middel van het anti-Müller-hormoon (AMH), de involutie van de Mülleriaanse buis. De ontwikkeling van het kanaal van Wolf verloopt via de productie van testosteron. C. Bij afwezigheid van de testis bepalende factor (TDF), ontwikkelen de eierstokken zich en degenereert het kanaal van Wolff, terwijl de derivaten van het kanaal van Müller zich ontvouwen.
Gonadotrope cel. Cytoplasmatische processen van stellaatcellen (asterisk) kunnen rond een FSH-cel worden waargenomen. Zwarte pijlen geven onregelmatige massa's aan die sterk gekleurd zijn met tilapia-anti-FSH-antilichamen.

De gonaden of geslachtsklieren zijn bij dieren de organen die de geslachtscellen vormen. Bij mannelijke dieren zijn dit de testes (ook wel zaadballen) en bij de vrouwelijke dieren de eierstokken.

In de zevende week ontwikkelen zich uit de bipotentiële gonadale lijst via een complex genennetwerk de teelballen of de eierstokken

De geslachtsklieren scheiden hun afscheidingsproducten zowel intern als extern af. Ze behoren hiermee zowel tot het endocriene als het exocriene systeem. Bij de gonaden gaat het om geslachtshormonen (endocrien) en geslachtscellen (exocrien).

Gonadotrope cel[bewerken | brontekst bewerken]

De gonadotrope cellen zijn de endocriene cellen in de hypofysevoorkwab, die de gonadotropines produceren, zoals het follikelstimulerend hormoon (FSH) en luteïniserend hormoon (LH). De afgifte van FSH en LH door gonadotrope cellen wordt gereguleerd door het gonadotropine-releasing hormoon (GnRH) uit de hypothalamus.

Aandoeningen[bewerken | brontekst bewerken]

Enkele kenmerken bij aandoeningen aan de geslachtsklieren bij de mens:

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Gonads van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.