Gonadotropin-Releasing hormone

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Structuur van GnRH-1

Gonadotropin-releasing hormone (GnRH)[1] is een hormoon dat wordt gemaakt in de nucleus praeopticus, een regio in de hypothalamus. Het is verantwoordelijk voor het vrijmaken van de gonadotrope hormonen Follikelstimulerend hormoon (FSH) en Luteïniserend hormoon (LH). Als het GnRH in een hoge frequentie wordt uitgescheiden dan stimuleert het vooral de LH-productie en als het GnRH in een lage frequentie wordt uitgescheiden stimuleert het vooral de FSH-productie. De productie van GnRH wordt geremd door sommige neuronen van de nucleus arcuatus.

Structuur[bewerken]

GnRH is een decapeptide hormoon (10 aminozuren) met de volgende sequentie: pyroGlu-His-Trp-Ser-Tyr-Gly-Leu-Arg-Pro-Gly CONH2.

Receptoren[bewerken]

GnRHR (Gonadotropin-releasing hormone receptor) is een lid van de G-proteïnegekoppelde-receptorfamilie. De receptoren bevinden zich op cellen van de hypofyse. Het G-proteïne dat vrij komt als GnRH bindt met GnRHR zorgt er voor dat een phosphatidylinositol-calcium-second-messenger-systeem geactiveerd wordt. Uiteindelijk wordt hierdoor FSH en LH geproduceerd.

Synthetisch geneesmiddel[bewerken]

Deze lichaamsstof is door de firma Ferring nagemaakt en als gonadoreline(diacetaat) in de handel gebracht onder de merknaam Lutrelef®. [2]

Bronnen, noten en/of referenties
  1. Ook bekend als: " Luteinizing-hormone-releasing hormone (LHRH)"; Gonadoreline is een synthetisch decapeptide dat identiek is aan en dezelfde werking heeft als het natuurlijk voorkomende hypothalamushormoon LH-RH, ook wel genoemd GnRH (afkortingen van resp. 'luteinizing hormone-releasing hormone' en 'gonadotropin-releasing hormone'). Het stimuleert de afgifte van LH en FSH door de hypofysevoorkwab.
  2. Nederlandse registratietekst [1]