Google Apps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Google Apps
Ontwikkelaar Google Inc.
Licentie Propriëtaire software
Website http://www.google.com/apps
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Google Apps is een dienst van Google die verschillende Google producten aanbiedt onder een eigen domeinnaam. Het betreft een serie online oplossingen, met functionaliteit die vergelijkbaar is met traditionele kantoortoepassingen zoals e-mail, agenda, contactpersonen, tekstverwerker, spreadsheet, en presentatiesoftware. Daarnaast is er functionaliteit voor het bouwen van formulieren, websites, en het opslaan van video's.

Geschiedenis[bewerken]

Google heeft sinds 2006 meerdere edities op de markt gebracht die zowel voor de particulier als voor de zakelijke gebruik verkrijgbaar zijn. De "Google Apps for Business"-versie levert voor 40 euro per jaar een account zonder reclame, extra e-mailruimte, een beter service level agreement en extra mogelijkheden (video, synchronisatie). De "Google Apps for Education"-versie is gelijk aan de "Google Apps for Business", maar gratis voor onderwijsinstellingen en ngo's.

Googleapplicaties[bewerken]

De Google Apps bestaan uit:

Applicatie Googlenaam
E-mail Gmail
Agenda Google Agenda
Contactpersonen Google Contacts
Documenten Google Docs
Websitebewerking Google Sites
Videozoekmachine Google Video
Chat Google Hangouts
Synchronisatie naar mobiele apparaten Google Sync
Discussiegroepen Google Groups

Verschillen tussen edities[bewerken]

De edities van Google Apps en de namen daarvan zijn regelmatig veranderd. Een editie geldt altijd voor alle gebruikers van een domein, het is niet mogelijk om binnen een domein verschillende edities te combineren. Op dit moment (januari 2013) onderscheiden we de volgende edities:

Google - Apps for Business
 • Geen advertenties
 • 40 EUR / account / jaar
 • 25 GB ruimte voor e-mail / account
 • Geïntegreerde Postini service
 • Vergaderzaalplanning
 • 99,9% e-mail up-timegarantie
 • API's voor eenmalig aanmelden enz.
 • 24/7 telefonische support
 • Mogelijkheid tot het gebruik van applicaties van derden.
 • Google Video (Private versie van YouTube voor bedrijven.)
 • Limiet van versturen van 2000 externe mails per dag per e-mailaccount.[1]
Google Apps for Education
functioneel grotendeels gelijk aan Google Apps for Business maar gratis voor onderwijsinstellingen (en in de VS voor Non-profits)

Google Apps for Government:

Google Apps voor het Regeringsbeleid is een uitgave van Google Apps ontworpen om de behoeften van de klanten zoals de overheid van de Verenigde Staten te laten voldoen aan de federale staats- en lokale eisen.

Google Apps voor het Regeringsbeleid is gecertificeerd en geaccrediteerd volgens de Federal Information Security Management Act (FISMA), die veiligheidsmaatregelen voor software-applicaties hanteerd voor de federale overheid van de Verenigde Staten. Google Apps heeft een vergunning om te werken via FISMA-matig niveau, dat is het type niveau van accreditatie voor systemen die gevoelig zijn, maar niet-geclassificeerde (SBU) gegevens te verwerken Klanten die gebruik maken van Google Apps voor het Regeringsbeleid hebben toegang tot alle functies van Google Apps die beschikbaar zijn in Google Apps for Business.

 • E-mail en agenda-gegevens worden opgeslagen in fysiek gescheiden clusters binnen Google datacenters, los van andere niet-gouvernementele klanten
 • E-mail en agenda gegevens worden alleen opgeslagen in faciliteiten in de continentale Verenigde Staten (CONUS)

Gebruik[bewerken]

Het is onbekend hoeveel gebruikers of organisaties gebruik maken van Google Apps. In maart 2010 claimde Google dat er "25 miljoen gebruikers over zijn op Google Apps". [2] In januari 2012 is dat volgens een schatting gegroeid tot 50 miljoen gebruikers. [3]

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties