Google Apps

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Google Apps
Ontwikkelaar Google Inc.
Licentie Propriëtaire software
Website https://www.google.com/intx/nl/work/apps/business/
Portaal  Portaalicoon   Informatica

Google Apps is een dienst van Google die verschillende Google producten aanbiedt onder een eigen domeinnaam. Het betreft een serie online oplossingen, met functionaliteit die vergelijkbaar is met traditionele kantoortoepassingen zoals e-mail, agenda, contactpersonen, tekstverwerker, spreadsheet, en presentatiesoftware. Daarnaast is er functionaliteit voor het bouwen van formulieren, websites, en het opslaan van video's.

Geschiedenis[bewerken]

Google heeft sinds 2006 meerdere edities op de markt gebracht die zowel voor de particulier als voor de zakelijke gebruik verkrijgbaar zijn. De "Google Apps for Business"-versie biedt voor 40 euro per jaar een account zonder reclame, extra e-mailruimte, een betere service level agreement en extra mogelijkheden (video, synchronisatie). De "Google Apps for Education"-versie is gelijk aan de "Google Apps for Business", en is gratis voor onderwijsinstellingen en ngo's.

Googleapplicaties[bewerken]

De Google Apps bestaan uit:

Applicatie Googlenaam
E-mail Gmail
Agenda Google Agenda
Contactpersonen Google Contacts
Documenten Google Docs
Websitebewerking Google Sites
Videozoekmachine Google Video
Chat Google Hangouts
Synchronisatie naar mobiele apparaten Google Sync
Discussiegroepen Google Groups

Verschillende versies[bewerken]

De versies van Google Apps en de namen daarvan zijn regelmatig veranderd. Binnen een domein kan één versie gebruikt worden, het is niet mogelijk om binnen een domein verschillende edities te combineren. Op dit moment (januari 2013) bestaan de volgende edities:

Google Apps for Business[bewerken]

 • Geen advertenties
 • 40 EUR per account per jaar
 • 25 GB opslagruimte voor e-mail / account
 • Geïntegreerde Postini service
 • Vergaderzaalplanning
 • 99,9% e-mail up-timegarantie
 • API's voor eenmalig aanmelden en dergelijke
 • 24/7 telefonische support
 • Mogelijkheid tot het gebruik van applicaties van derden
 • Google Video (Private versie van YouTube voor bedrijven)
 • Verzendlimiet van 2000 externe mails per dag per e-mailaccount.[1]

Google Apps for Education[bewerken]

Functioneel is deze versie grotendeels gelijk aan Google Apps for Business, maar dan gratis voor onderwijsinstellingen (en in de VS voor non-profit instellingen).

Google Apps for Government[bewerken]

Deze versie van Google Apps is specifiek ontworpen voor gebruik door klanten als de overheid van de Verenigde Staten. De software voldoet voldoet aan alle federale staats- en lokale eisen. De versie is gecertificeerd en geaccrediteerd volgens de Federal Information Security Management Act (FISMA), die veiligheidsmaatregelen voor software-applicaties hanteert voor de federale overheid van de Verenigde Staten.

Klanten hebben toegang tot alle functionaliteit van Google Apps die beschikbaar zijn in Google Apps for Business. Daarnaast gelden de volgende unieke kenmerken:

 • E-mail en agenda-gegevens worden opgeslagen in fysiek gescheiden clusters binnen Google datacenters, los van andere niet-gouvernementele klanten
 • E-mail en agenda gegevens worden alleen opgeslagen in faciliteiten in de continentale Verenigde Staten (CONUS)

Gebruik[bewerken]

Het is onbekend hoeveel gebruikers of organisaties gebruik maken van Google Apps. In maart 2010 claimde Google dat er "25 miljoen gebruikers over zijn op Google Apps". [2] In januari 2012 is dat volgens een schatting gegroeid tot 50 miljoen gebruikers. [3]

Distributiemodel[bewerken]

Particulieren en bedrijven kunnen ervoor kiezen om licenties rechtstreeks via Google of indirect aan te schaffen. De meeste particulieren en zzp-ers doen dat rechtstreeks bij Google, veel bedrijven laten de licentie verzorgen door een "reseller", een gespecialiseerd bedrijf dat namens Google de licentie kan verkopen.

Zie ook[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties