Google Docs

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken

Google Docs, in het Nederlands Google Documenten, is een online dienst van Google. Met deze dienst kunnen opgemaakte documenten, spreadsheets en presentaties aangemaakt worden, die online worden opgeslagen. De dienst is vergelijkbaar met de betaalde programma's Word, PowerPoint en Excel van Microsoft. De tekstverwerker van Google Docs heette vroeger Writely.

Om van Google Docs gebruik te kunnen maken, is er een zogenaamd Google Account nodig. De aangemaakte documenten en spreadsheets worden online opgeslagen, en kunnen ook met andere Google Accounts-gebruikers worden gedeeld, en realtime online tegelijk worden bewerkt, waarbij men elkaars wijzigingen direct op het scherm ziet verschijnen. In juli 2007 werd Google Docs & Spreadsheets voorzien van een nieuw uiterlijk.

Google Docs is volledig geïntegreerd in Google Drive.

Mogelijkheden[bewerken]

Google Docs heeft een maximale bestandsgrootte van een gigabyte en is ook offline te gebruiken.[1] Google Docs houdt een automatische versiegeschiedenis bij en onthoudt wie welke wijziging gemaakt heeft. Doordat de dienst online werkt, zijn er geen back-ups nodig. Daarnaast beschikt Google Docs over de mogelijkheid om documenten met anderen te delen.

Een document kan met een druk op de printknop rechtstreeks afgedrukt worden.

Ondersteuning voor het Open Document Format, dat onder meer gebruikt wordt door LibreOffice, werd eind 2014 toegevoegd.[2]

Onderdelen[bewerken]

Google Docs bestaat uit volgende onderdelen:

  • Document: Tekstverwerker
  • Presentatie: PowerPoint-achtige toepassing
  • Spreadsheet: Spreadsheettoepassing
  • Formulier: Online enquêtes maken
  • Tekening: Eenvoudig diagramtekeningen

Nadelen[bewerken]

  • Een nadeel is dat niet duidelijk is wat Google met de bewerkte documenten doet. Als de gebruiker ze verwijdert, kan Google ze nog op zijn eigen server bewaren, en het is niet duidelijk wie er nog toegang tot de documenten heeft. Dit kan voor bedrijven een aanleiding zijn om een klassiek pakket te gebruiken.

Externe link[bewerken]

Bronnen, noten en/of referenties