Google Latitude

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Google Latitude
Type Webapplicatie, mobiele applicatie
Taal Verschillend
Eigenaar Google Inc.
Opgericht 5 februari 2009
Status Actief (tot 9 augustus 2013)
URL www.google.com/latitude
Portaal  Portaalicoon   Media

Google Latitude is een dienst die door Google ontwikkeld is. Latitude staat de gebruiker van een mobiele telefoon of computer toe om diens locatie te traceren. Via zijn of haar eigen Google-account wordt de locatie van het apparaat op Google Maps gezet. De gebruiker kan de nauwkeurigheid en detaillering bepalen van wat de andere gebruikers kunnen zien. Het is bijvoorbeeld mogelijk de precieze locatie door te geven, of om enkel de stad door te geven. Het is ook mogelijk een handmatig een locatie in te voeren. Gebruikers kunnen enkel de locatie zien van vrienden die dit aan je toestaan, of op stadsniveau via Google Talk door loc:on als status op te geven.[1]

In 2005 heeft Google Dodgeball verworven. Deze service bood via sms vergelijkbare faciliteiten aan haar gebruikers. Door middel van Google Latitude is deze service uitgebreid naar pc's. Er wordt gebruikgemaakt van IP-adressen en geautomatiseerde locatie detectie op mobiele telefoons door gebruik te maken van de Cell-ID, Cellular Positioning en gps en omringende wifi-netwerken.

Overige diensten[bewerken]

Van het eigen Google-account is een historie op te vragen (in een webbrowser), waarmee is terug te zien waar de gebruiker is geweest. Van 500 positiepunten (in de praktijk is dit 1 à 2 dagen) kan op de kaart worden afgespeeld waar de gebruiker door de tijd heen was. Tevens is het mogelijk om handmatig verkeerde of ongewenste meetpunten te verwijderen.

In januari 2011 heeft Google de dienst Places toegevoegd, waarmee het mogelijk is om op bepaalde plaatsen "in te loggen", wanneer je met de Latitude-dienst ergens komt. Dit kan handmatig worden gedaan, maar ook automatisch, wanneer de gebruiker op een bepaalde plaats regelmatig komt.

Geplande stopzetting[bewerken]

Op 10 juli 2013 kondigde Google aan dat Latitude op 9 augustus 2013 wordt stopgezet. Een officiële Google blog vermeldt dat functionaliteit die vergelijkbaar is met die van Latitude, wordt toegevoegd aan Google+. In de Android app kan van mensen die hun locatie delen hun locatie op de kaart worden gezien, waarmee deze functie inderdaad lijkt op de functionaliteit die Google Latitude gaf.

Bronnen, noten en/of referenties
  1. See where your friends are with Google Latitude, 4 February 2009, Official Google Blog