Gorilla Glass

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Geplaatst:
07-12-2014

Genomineerd: Verbetering nodig   Verbetering gevraagd!

Help mee dit artikel te verbeteren, zodat het voldoet aan de conventies van Wikipedia. Na een evaluatieperiode van twee weken wordt beslist of dit artikel behouden kan worden of wordt verwijderd. Je kunt hier de beoordelingslijst bekijken. De hiervoor opgegeven reden is: Merkwaardig taal- en brongebruik

Verwijder dit sjabloon alleen wanneer dit artikel zodanig is verbeterd en aangepast dat het wel binnen Wikipedia past. Geef dit aan op de beoordelingslijst door het toevoegen van de reden. (/)

Gorilla Glass is een geavanceerde glastechnologie ontwikkeld door Corning Incorporated.[1][2][3] Het wordt gebruikt als glasscherm in elektronische toestellen, zoals in smartphones, laptops en sommige Tv's. Gorilla Glass is kras- en botsbestendig. Een andere eigenschap van Gorilla Glass is dat het dun is, zodat de dikte van het glas geen hinder is bij aanraakschermen en niet voor extra gewicht zorgt.

Geschiedenis[bewerken]

De eerste generatie van Gorilla Glass was gebruikt in het scherm van de iPhone uitgegeven in 2007. Gorilla Glass heeft zijn naam gekregen van de eigenschappen van gorilla’s: stevigheid en schoonheid.

Gorilla Glass 2 werd in 2012 beschikbaar.[4]Het had een 20% dunner profiel dan het originele Gorilla Glass.

Gorilla Glass 3 kwam begin 2013 uit.[5][6] Doordat het glas chemisch versterkt is, is het glas minder breekbaar en steviger dan de vorige generatie. Gorilla Glass 3 is drie keer meer schadebestendig dan Gorilla Glass 2, volgens Corning. Dankzij de formatie van de atomen is het duurzamer en beter resistent voor diepere krassen. Het eerste product dat gebruik maakte van Gorilla Glass 3 was Samsung Galaxy S4 uitgegeven in april 2013.

De gemiddelde gebruiker kan geen Corning Gorilla Glass kopen. Het uiteindelijke product gaat Corning Glass bevatten, maar met een andere merknaam. Gorilla Glass zit in smartphones, tablet-pc's, notebooks en diversen. Voor de volledige lijst met producten zie hier.

Productie[bewerken]

Corning gebruikt zand, of in chemische termen, siliciumdioxide, als grondstof voor het produceren van Gorilla Glass. Het glas gaat bestaan uit aluminiumsilicaat en ook uit natriumionen.

Fusioneren[bewerken]

Ruwe materialen worden gemengd in een gesmolten en geconditioneerde glassamenstelling.[7][8]Het gesmolten glas wordt in een V-vormig vat gegoten. Het wordt gevuld, totdat het begint over te lopen. Het glas vloeit dan langs beide kanten gelijkmatig over. Onderaan komt het weer samen, dit noemt men fusioneren. Hieruit wordt continu een heel dun glas gemaakt. De dikte is ongeveer een halve millimeter. Aan dit glas komen geen mensenhanden of iets anders dat gebreken zou introduceren op het oppervlakte.

Ionen uitwisselen[bewerken]

Gorilla Glas is speciaal ontworpen om het gedrag van een ionenwisselaar te maximaliseren. Hierbij worden ionen uitgewisseld, zodat er compressie optreedt op het glasoppervlakte. Hiervoor wordt het glas in een heet bad van gesmolten zout gezet. De temperatuur is 400 graden. Kleinere natrium ionen worden vervangen door grote kalium ionen van het zouten bad.

Natrium en kalium atomen hebben dezelfde eigenschappen, omdat ze boven elkaar staan in het periodiek systeem. Omdat ze dezelfde eigenschappen hebben, kan het geen kwaad om ze te vervangen.

Door de hoge temperatuur verbreken de bindingen tussen natriumionen en aluminiumsilicaat. Doordat kalium groter is dan natrium, behoudt het zijn ionische verbinding bij hogere temperaturen. Hierdoor kan kalium wel binden met aluminiumsilicaat.

Het voordeel van een kaliumatoom is dat het groter is. Hierdoor nemen de uitgewisselde ionen meer plaats in beslag. De ionen worden meer samengedrukt als het glas smelt. Dit produceert een spanning op het glasoppervlak. De kaliumionen kunnen ver in het glas dringen, dit creëert een hoge druksterkte diep in het glas. Hierdoor is het glas meer bestendig tegen schade.

Voordelen[bewerken]

 • 8x – 10x hoger krasbestendigheid
 • Grotere bestendigheid bij schade door reiniging, vegen of onachtzame bewegingen
 • Schadebeperking bij het sluiten van het scherm boven een object
 • Betere weerstand tegen schokken bij botsingen

Concurrentie[bewerken]

Gorilla Glass is nu een dominerende technologie om schermen van mobiele apparaten te beschermen. In de toekomst krijgt het misschien concurrentie van een ander Corningproduct, namelijk Willow Glass.[9] Het voordeel van Willow Glass is dat het buigzaam is, een ideale kwaliteit voor draagbare technologie, zoals smartwatches.[10]

Externe links[bewerken]

Noten en referenties[bewerken]

 1. Corninggorillaglass.com. Corning:Gorilla Glass Geraadpleegd op 2013-11-10
 2. webopedia.com. Gorilla Glass Geraadpleegd op 2013-11-15
 3. Gonny van der Zwaag. Gorilla Glass (2012-03-3)
 4. Lucas Raggers. Gorilla Glass 2 (2012-01-11)
 5. Corninggorillaglass.com. Gorilla Glass 3
 6. Mark van de Luijtgaarden. Gorilla Glass NBT (2012-07-31)
 7. Corninggorillaglass.com. Hoe wordt het gemaakt
 8. Jonathan Strickland. Werking van Gorilla Glass
 9. Dennis Mons. Nieuw Gorilla Glass (2013-07-4)
 10. Chris Davies. iWatch (2013-02-11)