Goudsesingel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Goudsesingel
Goudsesingel in 1918
Geografische informatie
Locatie       Rotterdam
Stadsdeel Centrum
Coördinaten 51° 55′ NB, 4° 30′ OL
Begin Boezemweg en de Oostweg
Eind Pompenburg
Lengte ca. 800 meter
Algemene informatie
Bestrating asfalt
Detailkaart
Goudsesingel (Rotterdam Centrum)
Goudsesingel
Portaal  Portaalicoon   Rotterdam

De Goudsesingel is een oude, inmiddels gedempte, singel in Rotterdam en vormt de noordoostelijke zijde van de Stadsdriehoek.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

De geschiedenis van de Goudsesingel gaat terug tot ongeveer 1360 toen deze gegraven werd als Goudse Vest, en in het verlengde de Oostvest. De Goudse Vest was de scheiding tussen de stad Rotterdam en het ambacht Rubroek. De Goudse Vest en de Oostvest zijn gedempt tussen 1886 en 1905. Na de demping kreeg de Goudsesingel zijn huidige naam.[1]

Tot de Tweede Wereldoorlog werd aan de Goudsesingel een weekmarkt gehouden. Tussen de Goudsesingel en de Hoogstraat lagen sloppenwijken. In 1939 bestonden plannen van de architecten Van Tijen en Maaskant om een deel van de sloppenwijken te slopen en op deze plaats een bedrijfsverzamelgebouw te vestigen. Tijdens het bombardement op Rotterdam van 1940 gingen deze plannen verloren. Ook is alle bebouwing van de Goudsesingel door dit bombardement verloren gegaan.

In de oorlog waren aan de Goudsesingel noodwinkels gevestigd, terwijl al een start werd gemaakt met nieuwbouw ten noorden van de Goudsesingel. In 1949 realiseerden Van Tijen en Maaskant alsnog een bedrijfsverzamelgebouw: het Industriegebouw Goudsesingel. De overige nieuwbouw is in de jaren vijftig voltooid.

Huidige situatie[bewerken | brontekst bewerken]

Tegenwoordig is de Goudsesingel een van de hoofdautowegen binnen Rotterdam (een z.g. stadsboulevard), met tram- en buslijnen. Het maakt deel uit van de stadsroute S100 Centrumring. Er zijn woningen, winkels, restaurants en een grote supermarkt gevestigd. Ook staat hier het naoorlogse rijksmonument "Het Industriegebouw" (1949, Maaskant, Van Tijen en Groosman), een van de eerste bedrijfsverzamelgebouwen in Rotterdam.