Grafisch programma

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Het grafische programma van LibreOffice.

Grafische programma's zijn computerprogramma's waarmee men beelden kan creëren of bewerken.

Onderverdeling[bewerken]

Ze zijn onder te verdelen in vectorprogramma's en paintprogramma's. De eerste categorie behandelt afbeeldingen als een meetkundige beschrijving van die afbeelding, de tweede behandelt afbeeldingen als een verzameling gekleurde punten (pixels) in een meerdimensionaal vlak. Beide methoden hebben hun voor- en nadelen en beide methoden worden steeds vaker binnen dezelfde computerprogramma's toegepast, zodat de verschillen tussen de categorieën vervagen.

Paintprogramma's komen traditioneel voor in drie vormen, te weten programma's voor het creëren van afbeeldingen met een muis of tekenpen, voor het bewerken van afbeeldingen en voor het creëren van afbeeldingen aan de hand van een programmatische beschrijving van rasterafbeeldingen.

Bekende grafische programma's[bewerken]

Paginaopmaakprogramma's[bewerken]

Programma's voor het opmaken (samenstellen) van pagina's, met tekst en illustraties, tot een compleet grafisch geheel. De output van deze programma's wordt gegenereerd in PostScript, een systeemonafhankelijke en resolutie-onafhankelijke paginabeschrijvingstaal. Met een RIP (Raster Image Processor) wordt PostScript omgezet naar een serie printinstructies voor een laserprinter, een fotozetter of een (offset)plaatbelichter.

Beeldbewerking[bewerken]

Vectorprogramma's voor twee dimensies[bewerken]

Vectorprogramma's voor drie dimensies en driedimensionale animaties[bewerken]

Zie: Lijst van 3D-computerprogramma's.


Tekening in MS Word gemaakt van een keerkoppeling van een scheepsmotor
Tekening in MS Word gemaakt van een tuinhekje
Tekening in MS Word gemaakt van een passersituatie op de rivier

Technisch tekenen in MS Word[bewerken]

Voor de minder veeleisende amateur die een technische tekening wil maken van een project zoals een tuinhek, een indeling van de woonkamer, een detail van een motor, of wat dan ook, biedt het tekstverwerkingsprogramma MS Word voldoende mogelijkheden. Word als tekstverwerker wordt door heel veel mensen gebruikt, maar de tekenmogelijkheden blijven meestal ongebruikt. Toch zijn die mogelijkheden er, en het is gratis als men al MS Word heeft. Als voorbeelden de bijgaande schetsen, in MS Word gemaakt.


Zie ook[bewerken]