Grand Curtius

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Grand Curtius
voorheen Musée Curtius
Grand Curtius 5-02-2010 19-24-56.png
Opgericht 2009 (1874, 1909)
Locatie 136 Féronstrée, 13 quai de Maestricht, Luik, België
Oppervlakte 8,163 m²
Type Archeologie, oude kunst, toegepaste kunst, wapens
Personen
Directeur Jean-Marc Gay
Conservator archeologie: Jean-Luc Schütz; toegepaste kunst: Pauline Bovy; religieuze en Maaslandse kunst, wapens: Philippe Joris; glas: Jean-Paul Philippart
Aantal bezoekers ca.105.000[1]
Website www.grandcurtiusliege.be
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Het Grand Curtius is een museum van kunst, kunstvoorwerpen en oudheden in de Belgische stad Luik.

Geschiedenis[bewerken]

Op 4 april 1850 werd door enkele Luikse notabelen het Institut archéologique liégeois opgericht, een vereniging die zich ten doel stelde voorwerpen van kunst en oudheden te verzamelen en exposeren. Na wat omzwervingen werd in 1874 een museum geopend in een vleugel van het Paleis van de Prins-bisschoppen. In 1896 werden de collecties van het Institut en de gemeente Luik samengevoegd. In 1901 kocht de gemeente het Hôtel Curtius aan. Na een restauratie onder leiding van architect Joseph Lousberg opende het Curtiusmuseum op 1 augustus 1909 haar deuren. Het museum huisvestte aanvankelijk slechts de archeologische collecties en toegepaste kunst (Musées d'Archéologie et d'Arts décoratifs). Later kwam daar een aparte afdeling kerkelijke kunst bij (Musée d'Art religieux et d'Art mosan). Door een fusie met het Musée des Verres, het Muséé des Armes en de afdeling Egyptologie van de Universiteit van Luik ontstond in 2009 het Grand Curtius.

Gebouwen[bewerken]

Hôtel de Hayme de Bomal

Het museum is ondergebracht in een viertal panden in het historische centrum van Luik, tussen de Maas en de Sint-Bartolomeüskerk. Naamgever van het belangrijkste pand en van het hele museum is Joannes Curtius, de gelatiniseerde naam van Jean de Corte. Curtius was een succesvolle handelaar in wapens en kanonskruit (dat hij onder meer tijdens de Tachtigjarige Oorlog verkocht aan de Spanjaarden). Rijk geworden, liet hij eind 16e eeuw aan de Quai de Maestricht, op de plek van een voormalig kanunnikenhuis, een stadspaleis optrekken in rode baksteen en contrasterende Naamse steen. Het gebouw wordt vaak gezien als het oervoorbeeld van de Maaslandse renaissancestijl.[2] Het Hôtel Curtius bood van 1909 tot 2001 huisvesting aan het Curtiusmuseum (Musée Curtius) met haar archeologische collectie, kunstvoorwerpen en kerkelijke kunst.

Een ander belangrijk onderdeel van het huidige Grand Curtius is het Hôtel de Hayme de Bomal in Lodewijk XVI-stijl, een bouwwerk van Barthélemy Digneffe uit ca. 1775. Rond 1800 kreeg dit stadspaleis een interieur in Empirestijl. Napoleon Bonaparte logeerde er diverse keren (zijn geschilderde portret en een gebeeldhouwde portretbuste zijn in de museumcollectie aanwezig). Behalve deze twee gebouwen bestaat het museumcomplex uit het Hôtel Brahy en het Maison de Wilde. Deze vier typisch Luikse hôtels particuliers (stadspaleizen) zijn van 2001 tot 2009 ingrijpend gerestaureerd, waarbij de bestaande gebouwen met elkaar verbonden werden door middel van nieuwbouw. Ertussen liggen enkele fraai ingerichte binnenhoven. Het nieuwe museum Grand Curtius opende in maart 2009 haar poorten voor het publiek.

Het oorspronkelijke Hôtel Curtius wordt thans nog slechts voor tijdelijke exposities gebruikt. Eén van de binnenhoven is ingericht door de kunstenaar Lawrence Weiner.[3] Het Grand Curtius beschikt over een museumcafé-restaurant en een museumwinkel.

Collecties[bewerken]

Museumzaal met Duesberg-collectie

Het nieuwe museum Grand Curtius brengt de collecties van een vijftal Luikse musea samen en is daarmee hét centrum voor de decoratieve kunsten in Luik en omgeving geworden. Het beschikt over ruim 100.000 kunstvoorwerpen en artefacten van regionaal, nationaal en internationaal belang, die samen meer dan 7000 jaar geschiedenis illustreren. Een deel daarvan, ruim 5000 voorwerpen, worden permanent tentoongesteld in een thematische en chronologische opstelling. De verzameling omvat onder andere archeologische schatten uit het oude Egypte (de voormalige universiteitscollectie), voorwerpen uit de Romeinse, Merovingische en Frankische tijd, Maaslandse sculpturen en edelsmeedkunst, en een grote verzamelingen meubels, wandtapijten, keramiek en schilderijen uit de 15e-20e eeuw. Het museum bezit verder een uitgebreide collectie antiek glaswerk (onder andere Val-Saint-Lambert, afkomstig van het voormalige Musée des Verres), de zogenaamde Duesberg-collectie met Franse klokken, glaswerk en Sèvres-porcelein uit de periode 1775 tot 1825 (in 2007 geschonken door de baron en barones Duesberg), en één van de belangrijkste verzamelingen historische wapens ter wereld (afkomstig van het voormalige Musée des Armes).

Als hoogtepunten uit de diverse collecties kunnen genoemd worden:

Bronnen, noten[bewerken]

  • Gaier, C., C. Chariot en A. Lemeunier, 7000 ans d'art et d'histoire au Grand Curtius (museumcatalogus). Luik/Brussel, 2009
  • persdossier van het museum
  1. Persbericht 'Plus de 100.000 visiteurs au Grand Curtius'
  2. Gaier, p. 15.
  3. Op de ramen rondom de binnenhof bevindt zich de tekst "Straight is the gate but water finds its own level".